Devojčice "dobile reč"!

Autor:

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Ipak, deca NE VERUJU da postoje "muška" i "ženska" zanimanja.

4
A- A A+

U osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Beogradu održan je još jedan u nizu događaja u okviru kampanje "Inspiracija za devojčice" (Inspiring girls) - "Devojčice, imate reč", povodom obeležavanja Nedelje parlamentarizma.

Dečaci i devojčice, učenici sedmih i osmih razreda ove škole, okupljeni u svečanoj sali, družili su se sa ženama uspešnim u svojim profesijama, i razgovarali o izazovima sa kojima su se susretale tokom školovanja i u karijeri.

Druženje je započeto puštanjem kratkog filma koji u par minuta sažima velike predrasude o ženama, o profesijama "predodređenim" za muškarce, stereotipe zbog kojih se "podrazumeva" ko može da bude vojni pilot, vatrogasac, hirurg...

Izvor: YouTube

Kad se film završio, na pitanje da li poznaju neku ženu koja je lekar, vojnik ili se bavi nekim sličnim "muškim" zanimanjem, deca su potvrdno zažagorila, javila se devojčica koja poznaje devojku koja je na Vojnoj akademiji, nekoliko klinaca koji poznaju lekarke, ili im je baka, mama, tetka lekar... Lep početak lepog druženja.

Okupljenoj deci obratile su se Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, poslanica Dubravka Filipovski, novinarka, urednica i voditeljka RTS-a Nataša Miljković, glumica Borka Tomović, doktorka Ilijana Mažibrada i grafička dizajnerka Jelena Šušnjar, a njihova zajednička poruka i dečacima i devojčicama je da veruju u sebe i ne odustaju od svojih snova.

Brankica Janković prva se obratila mladoj publici, rekavši da je ponosna što je deo "tima uspešnih žena" uz poruku deci da "svoj život uzmu u svoje ruke već od tih sasvim mladih dana":

"Birajte profesiju samo na osnovu svojih želja, htenja i sklonosti, a ne zato što vam je neko rekao da nešto treba da radite, ili da je nešto 'lep posao za ženu' ili 'lep posao za muškarca'", rekla je ona.

"Važno je da provedemo što više vremena sa najmlađima da bismo im rekli da ni nama nije sve došlo tek tako, da smo se i mi suočavale sa brojnim preprekama, ali da je sve moguće ako ne odustanete od onoga što želite."

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti deci je poručila da će sledeći svoj put naučiti koje bitke u životu vredi voditi, ali i da ništa nije nemoguće.

"Ja verujem u vas, zato što ste svi na pitanje 'da li ima neko ko misli da je nešto samo za muškarce ili samo za žene' rekli - ne", zaključila je ona.

Deci se obratila i narodna poslanica Dubravka Filipovski koja je rekla da je ona trenutno u politici, ali da je diplomirani pedagog i da planira da se jednog dana vrati svojoj profesiji. Ona je istakla i da je primetan pomak, da su 1991. u Narodnoj skupštini Republike Srbije bile samo tri žene poslanice od 250 poslaničkih mesta, a da ih je danas, 2017. godine, 91.

"Samo borbom, upornošću i radom uspeli smo neke stvari u društvu da promenimo", poručila je Dubravka Filipovski.

Sa ovim su se složile i Nataša Miljković, Borka Tomović i Jelena Šušnjar - i njihovi saveti deci su da izaberu da rade ono što vole, da prate svoje snove i da veruju u sebe, jer ne postoji veština ili znanje koje je nemoguće naučiti ili uvežbati ako vas zaista interesuje.

Doktorka Ilijana Mažibrada podsetila je da su stvari u medicini počele da se menjaju odavno:

"Pre 200 godina, žene se uopšte nisu bavile medicinom, pre 150 godina one su počele da se obučavaju da rade kao medicinske sestre, pa lekari, malo po malo, da bismo danas došli do toga da su 60 do 70 odsto studenata medicine - devojke, odnosno žene. To govori o tome da su žene više nego sposobne da mnogo uče, mnogo rade", rekla je dr Mažibrada.

Ona je poručila deci da je najvažnije da veruju u sebe, a da je na roditeljima da njihove želje osluškuju i da ih u njihovom ispunjenju podrže.

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca.

Podela na "muške" i "ženske" profesije i zanimanja i dalje dominira.

"Želimo da i u Srbiji devojčice od petog do osmog razreda na isti način povezujemo sa sjajnim ženama koje okreću leđa predrasudama i koje vredno rade da bi ostvarile svoje snove. Želimo da kroz njihove lične priče osnažimo devojčice da sanjaju velike snove, da ih inspirišemo da vredno rade, i ohrabrimo da veruju da mogu da budu šta god žele. Kroz ovakve susrete želimo da inspirišemo i žene da budu volonterke i da svoju priču podele sa učenicima ali i škole da se priključe kampanji i pruže učenicima podršku u profesionalnoj orijentaciji", izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE, organizacije koja stoji iza ovog i sličnih događaja koji su do sada održani i u Novom Sadu, Nišu i Kikindi.

U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene - njihove drugarice, sestre, mame... kako bi spremno učestvovali u izgradnji ravnopravnog društva.

Kampanja Inspiring girls u Velikoj Britaniji je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300.000 devojčica.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti