HAOS: Puč u Zimbabveu, zatočen Mugabe! (FOTO)

Vojska Zimbabvea tvrdi da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea.


Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Predsednik Južnoafričke Republike DŽejkob Zuma izjavio je da je razgovarao sa liderom  Mugabeom, koji mu je rekao da je "zatvoren u kući, ali da je dobro".

USKORO OSTAVKA?

Južnoafrički mediji tvrde da se predsednik Mugabe sprema da podnese ostavku samo nekoliko sati nakon što je vojska objavila da je preuzela vlast u Zimbabveu. "Mugabe se 'sprema da se povuče' - visoki zvaničnik kao izvor", objavio je južnoafrički sajt "Njuz24" bez navođenja detalja.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u cektralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Čombo je vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Pogledajte fotografije:

"NIJE PUČ, SKLONILI SMO STARCA"

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Twitteru tvrdnju da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika države, umesto Mugabea kojeg zajedno sa suprugom Grejs vojska drži u pritvoru.

BBC navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašnja dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćahavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Izvor: youtube

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Izvor: youtube

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Počinje vojni puč? Izazivaju Mugabea

Svetski rekorder po dužini na vlasti

Mugabe je Zimbabveom vladao punih 37 godina  i svetski je rekorder po dužini predsedničkog staža.

On je predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog načina vladavine mnogi su ga optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987., a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

ODOŠE KRAVE: Neobična aukcija predsednika države

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Robert Mugabe postao internet hit (FOTO)

Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Izvor: youtube

Povezano

Sve vesti