U OVIM godinama se javlja kriza kod mladih

Autor:

Da li se bliži vaš 27. rođendan? Da li se osećate kao da vam je sve izmaklo kontroli i da niste baš sigurni u kom smeru ide vaš život?

12
A- A A+

Ako je tako, vi ste usred životne krize.

Studija koju je sproveo LinkedIn utvrdila je da postoji životna kriza koja se javlja kada prođe otprilike prva četvrtina života, a ispostavilo se da je ima 72 odsto mladih ljudi. Ova kriza najčešće se javlja kada malo pređete 26. godinu života jer u tom trenutku počinjete da analizirate svoje dotadašnje životne izbore.

Pomenuta kriza najčešće se javlja zbog brige da ste izabrali profesiju za koju nećete uvek imati strasti (kod 57 odsto ljudi), usled brige o potencijalnoj kupovini svog stana/kuće (57 odsto) i pritiska da nađete životnog partnera (46 odsto).

Dodatni pritisak na mlade stvaraju i društvene mreže.

"Mladi ljudi koji imaju dvadeset i 'kusur' pod velikim su pritiskom da se osamostale, da budu profesionalno ostvareni, da održavaju vezu, a pritom su izloženi potpuno nerealnom prikazu života na društvenim mrežama," kaže klinički psiholog dr Aleks Fouk.

"Stručna literatura pokazuje da su glavni izazovi sa kojima se suočavaju mladi starosti između 18 i 35 godina kriza identiteta, unutrašnji konflikt (ukoliko ne ispune svoja očekivanja) i nesigurnost".

Psiholog krizu koja se javlja nakon prve četvrtine života opisuje kao "period nesigurnosti, sumnje i razočaranja u vezi sa karijerom, vezama i finansijskom situacijom".

Dr Fouk dodaje i da ta kriza obično traje oko 11 meseci - dakle, ne baš kratko.

Ali, ako ste u krizi ne brinite, nije sve tako crno - psiholog ima savete kako da je uspešno prebrodite.

Najpre, savetuje on, priznajte sebi šta se dešava, priznajte da ste zabrinuti ili anksiozni zbog životnog puta koji ste izabrali.

Zatim razmislite o rešenjima, razmislite da li ste vezani za posao, za mesto stanovanja ili već nešto treće što vas muči i da li postoji šansa da to promenite.

Vodite računa o svom mentalnom zdravlju dok "krčite" sebi put ka cilju koji želite da postignete.

Razgovarajte sa bliskim ljudima o svemu jer, sigurno niste jedini koji ima neki problem, pa ćete ubrzo svatiti da se i drugi osećaju kao vi.

Povezano

Sve vesti