Zbog ovih navika ne možete da smršate

Autor:

Neki jutarnji rituali i navike koje mnogi imaju razlog su za višak kilograma. Proverite da li i vi imate ove "pogrešne" navike.

Ono što radimo ujutru može da odredi tok ostatka dana, kao i da utiče na kilažu i zdravlje.

Nutricionistkinja Ketlin Alume istakla je šta ne bi trebalo da radite ujutru.

Ne doručkujete

Izostanak doručka otvara vrata nezdravim izborima koji se tiču hrane tokom dana. Ako izaberete odgovarajuću hranu ujutru, "podesićete" organizam tako da tokom celog dana jedete zdravije.

"Balansiran doručak određuje ostatak dana - pomaže u kontrolisanju gladi, doprinosi boljoj koncentraciji i pomaže da imate bolje navike u ishrani", kaže ona.

Nutricionistkinja kaže da savršen doručak obiluje hranljivim vlaknima i proteinima koji su ključni nutrijenti za sprečavanje javljanja željenje za grickalicama i kofeinom.

Pijete mnogo kafe, a malo vode

Ketlin upozorava da velike količine kafe, a premale količine vode mogu negativno da se odraze na kilograme.

Voda pokreće metabolizam, ona je "gorivo" za mozak i pomaže organizmu da brže izbaci toksine.

Eksperti su saglasni da je veoma važno za zdravlje i skidanje viška kilograma da ujutro unesete dovoljno vode jer time pomažete metabolizmu koji je mirovao cele noći da se pokrene i da iskoristi nutrijente.

Odlažete alarm

Svi znamo da je za zdravlje važno da dovoljno spavamo, ali ni previše sna nije dobro i može da utiče na izbore u ishrani koje donosimo tokom dana, a samim tim i na kilograme.

"Znamo da nedostatak sna utiče na koncentraciju, dovodi do toga da jedemo više nezdrave hrane i slabi naš imunitet. Međutim, previše sna može da bude jednako loše", kaže nutricionistkinja.

Osobe koje previše spavaju zbog toga se suočavaju sa nizom posledica jer njihov organizam ima problem da se "uskladi" sa vremenom, što dovodi do nestabilnog nivoa šećera u krvi i veće telesne mase.

Previše koristite telefon

Nutricionistkinja kaže da društvene mreže nisu dobar izbor za jutro jer "nije dobro kad se probudite ‘okruženi’ savršenim, obrađenim fotkama modela", pošto to utiče na vaše samopouzdanje i motivaciju.

"To može da bude dvosmerna ulica - ili da vas inspiriše da se pokrenete ili da vas omete u toj nameri", kaže ona.

Nutricionistkinja ipak naglašava da to nije realno stanje jer svi postavljaju na mreže ono što najbolje izgleda, a to nije nužno i realno stanje.

"Budite iskreni prema sebi i pokušajte da se ne upoređujete sa drugima", savetuje.

Ne merite se

Iako mnogi tvrde da u mršavljenju pomaže ako ne merite svoju telesnu težinu, Ketlin nije saglasna sa tim.

Jutarnje merenje kilaže može da vas motiviše da smršate, ali imajte na umu da je tanka linija između dijete i opsesije.

"To možda ne pomogne svima. Ako to postane opsesija, znajte da postoje drugi načini da izmerite napredak - recimo, po odeći ili fokusiranjem na promene u ponašanju, poput jedenja doručka, spremanja zdravih obroka i redovnog vežbanja", dodaje nutricionistkinja.

Njen savet svima koji bi da smršaju je da se usredsrede na svakodnevne navike da bi postigli rezultate koje žele.

Povezano

Sve vesti