Menstruacija: Kad treba da se zabrinete

Autor:

Dok neke devojke i žene imaju strašne bolove tokom menstruacije, druge nemaju taj problem. Neke mnogo krvare, druge malo i kratko, pa kako onda da znate da li je kod vas sve u redu? Evo odgovora.

3
A- A A+

Telo svake žene je drugačije, kao i menstruacija, pa je ponekad teško utvrditi da li je sve u redu ili ima razloga za brigu.

Dr Jasmin Ten otkrila je koji simptomi najčešće brinu njene pacijentkinje - to su uglavnom bolovi, obilno krvarenje, kada dobiju ranije ili kasnije u odnosu na svoj 28-dnevni ciklus.

Kada je reč o količini krvarenja, ginekolog svojim pacijentkinjama postavlja pitanje koliko brzo se "napune" tampon ili uložak.

"Ako je brže od sat ili dva, to je veoma obilno krvarenje", kaže dr Ten.

Ona objašnjava da su uzroci obilnijeg krvarenje polipi, fibroidi, adenomioza (prisustvo endometrijskog tkiva u mišićima materice).

"A neke žene jednostavno krvare više tokom menstruacije, bez nekog posebnog razloga", kaže ginekolog.

Grčevi se često javljaju dan ili nekoliko dana pred menstruacija, a ponekad traju i prvih par dana krvarenja. Međutim, dr Ten savetuje da žene koje grčeve imaju duže od tri dana nakon početka menstruacije, obavezno posete lekara.

Njen savet za posetu lekaru važi i za žene koje imaju veoma jake grčeve, ukoliko ih to ometa u normalnom funkcionisanju.

"Ako ne možete da idete u škollu ili na posao, da obavljate redovne aktivnosti ili morate da pijete dosta lekova protiv bolova, trebalo bi da proverite svoje stanje kod lekara".

Dr Ten objašnjava i da neke žene ne osećaju grčeve samo u stomaku, već i u nogama ili donjem delu leđa.

"Sve je to različito, i neke devojke nemaju bolove, druge imaju umerene. To ne znači da nešto nije u redu. Ali, ako često osećate jake bolove i ne možete da se nosite sa tim, u tom slučaju bi trebalo proveriti da li imate endometriozu".

Izostanak menstruacije može da se desi usled napornog vežbanja, recimo, tako da zbog toga ne treba da brinete, ali ako vam izostane više od jedne menstruacije, pravac kod lekara.

Ženama koje piju pilulu za kontracepciju savetuje da idu kod ginekologa ako primere bilo kakvo neregularno krvarenje.

"Ako uzimate pilule prema uputstvu, trebalo bi da menstruacija bude redovna i kao i sve prethodne. Krvarenje između ciklusa se ne smatra normalnim, a neredovno krvarenje treba proveriti", zaključuje ona.

Povezano

Sve vesti