Gde je tu ravnopravnost? Žene, žene...

Poražavajući podaci o broju žena na funkcijama u lokalnim samoupravama i na direktorskim funkcijama.

U 150 jedinica lokalne samouprave u Srbiji na mestima predsednica opština odnosno gradonačelnica nalazi se 12 žena, što je procenat od osam odsto, dok se 13,2 odsto žena nalazi na pozicijama predsednice skupštine opštine.

Ovi podaci rezultat su istraživanja "Rodna ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u jedinicama lokalnih samouprava" koje je sproveo Poverenik za zaštitu rodne ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obeležava sutra.

Kako je nevedeno, u skupštinama lokalnih samouprava nalazi se 34 odsto žena, što je približno propisanoj zakonskoj kvoti, a 38 odsto žena nalazi se u izbornim komisijama za aktuelni saziv skupštine opštine.

Ipak, iz organa Poverenika ističu da u nekim lokalnim samoupravama nema nijedne žene u izbornim komisijama, dok je jedinstven primer Nova Varoš gde se u izbornoj komisiji nalazi 10 žena i tri muškarca.

Mislite li da je ženi mesto kod kuće? (ANKETA)

Takođe, 44,3 odsto žena nalazi se na čelu izbornih komisija, dok u članstvu opštinskog odnosno gradskog veća žene učestvuju sa 19 odsto.

Kako je naglašeno, najzabrinjavajući podatak je da u Savetima mesnih zajednica ima 12,7 odsto žena, što je oko 2.000 žena na 19.000 muškaraca, dok je stanje loše i kada su u pitanju menadžerske pozicije, gde su 83,7 odsto direktora javnih preduzeća su muškarci.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje za celo društvo, kao i da je to pokazatelj razvijenosti jedne zemlje.

Nova jezička pravila: Sutkinja, psihijatresa...?

"Koliko često čujemo da se koristi reč lider isto toliko ne čujemo reč liderka, a reči mnogo govore. Poslednje istraživanje koje smo sproveli kaže da petina građana Srbije misli da su rukovodeća mesta namenjena muškarcima i da je najbolja uloga za ženu da bude domaćica", navela je Janković.

Dodaje, da to nije slučaj koji važi samo za Srbiju, već da "lepljivi pod i stakleni plafon" za žene važe u celom svetu.

"Postoji granica do koje žena može da napreduje zahvaljujući svojim kompetencijama, nakon toga je stereotipi zaustavljaju. Danas se pre može govoriti o pravljenju rupa u staklenom plafonu, nego o njegovom lomljenju", rekla je Janković.

Ona je zaključila da ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji ima dve strane, sa jedne su prepreke, a sa druge dostignuća, kao i da je osnaživanje žena recept i za jedan i za drugi slučaj.

Povezano

Sve vesti