Sve izvesnije - albanski drugi jezik u Makedoniji

Autor:

Većinom glasova Sobranje je usvojilo danas zaključak o zakonu o jezicima, odnosno odlučeno je da u Makedoniji postoji potreba za takvim zakonom.

5
A- A A+


Šef parlamentarne grupe najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Ilija Dimovski izjavio je uoči glasanja da će poslanici te stranke glasati porotiv jer smatraju da je takav zakon neustavan i diskriminatoran protiv makedonskog jezika i drugih jezika koji govore građani u Makedoniji.

Makedonci će morati da nauče albanski?

O ovom zaključku će se najpre izjasniti parlamentarni Odbora za evropske poslove pošto zakon ima evropsku zastavu.

U Sobranju albanski već "domaći"

Predsednik Sobranja, makedonski državljanin albanskog porekla Talat Džaferi izazvao je po imenovanju mini skandal kada se makedonskoj skupštini obratio na albanskom jeziku.

 Odbor može razmatati zakon tri dana, nakon čega će on biti vraćen na drugo čitanje na plenarnoj sednici, nakon čega će uslediti stav poslanika o zakonskom tekstu.

Zakon, inač, predviđa da albanski jezik bude drugi službeni jezik pored makedonskog s obzirom na to da taj jezik govori najmanje 20 odsto gađana i u upotrebi je u svim organima države, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama

Isto važi i za jedinice lokalne samouprave.

Upotreba albanskog jezika kao drugog zvaničnog jezika deo je platforme albanskih političkih stranaka, koju su usvojile kao preduslov za učešće u koalicionoj vladi Makedonije, koja bez njih u postojećem odnosu političkih snaga ne bi mogla da bude usvojena.


Zbog ovog zakona početkom godine održani su protesti u Makedoniji.

Makedonci na ulicama: "Neću tri, neću dva..."

Povezano

Sve vesti