Kako odabrati frizera

Autor:

Poklanjamo vam savete zlata vredne, ali i BESPLATNO ŠIŠANJE I FENIRANJE, i to kod internacionalnog trenera za frizere.

Da li vam se desilo da vam prijateljica ili drug preporuči frizera koji je "super, profesionalac, zna šta radi, ma sigurno ćeš biti zadovoljan/zadovoljna", ali ništa od obećanog ne bude?

Preporučeni virtuoz nije napravio "čudo od vaše kose" jer se "niste razumeli",  "imao je loš dan", ili će vam reći neko treće, neprihvatljivo rešenje. 

Da vam se to više nikada ne dogodi, pitali smo frizerku Mariju Borojević da objasni kako da budemo sigurnu u izbor osobe kojoj ćemo poveriti svoju kosu.

SAMO ZA MONDO ČITATELJKE...

... Marija Borojević poklanja šišanje i feniranje u svom salonu "Haironism", koji se nalazi u Beogradu. Pošaljite nam mejl na mondonagrade@wm.rs, sa naznakom: ZA FRIZERA i konkurišite za ovaj vredan poklon.

Prvo, da vam objasnimo zašto baš Marija. 

Zzato što je držala stručne seminare za najveću frizersku asocijaciju u Srbiji - Klub frizera Beograd, zato što je ona internacionalni master trener za celu Evropu, Saudijsku Arabiju i Emirate. Takođe, radi seminare za VIP salone u svetskim prestonicama.

Ona je Beograđanka u visokom društvu, u svetskoj frizerskoj eliti.

Evo njenih saveta:

PREPORUKA NIJE DOVOLJNA

Kada vam neka osoba, koja ima lepu frizuru, preporuči svog frizera, to ne znači da ćete i vi biti zadovoljni, zato što se možda radi o mušteriji koja ima kosu zahvalnu za rad.

Takođe, ta osoba možda ima simetrične crte lice, ten koji je u skladu sa bojom kose, jednostavno sve uslove da joj skoro svaka frizura dobro stoji.

NE OSLANJAJTE SE NA INETERNET RECENZIJE

Onlajn recenzije koje u prvi plan stavljaju "zvezde" frizerskog zanata, treba uzeti sa rezervom. Reči hvale nekada dolaze od strane njegovih prijatelja, poznanika, a mogu biti i plaćene.

Što se tiče negativnih komentara, ni njih ne shvatajte bukvalno, mogu biti napisani od strane konkurencije, ili onih koji sebi ne mogu da priušte uslugu u takvom salonu.

DRUSTVENE MREŽE MOGU BITI DOBAR POKAZATELJ, ALI...

Internet i Facebook objave salona ili frizera, mogu da vam daju ideju o tome šta da očekujete ako izabrani frizer objavljuje isključivo svoj rad.

Ima mnogo frizera koji profesionalne fotografije nalaze na Internetu, il ih "pozajmljuju" od kolega koji ih inspirišu.

Proverite da li se pozadina objavljenih fotografija poklapa sa enterijerom salona, što znači da su sve te kreacije zaista tu i nastale.

INFORMIŠITE SE O STRUČNOSTI FRIZERA

Kao edukator koji sarađuje sa vodećim frizerskim salonima u Evropi, shvatila sam da je stručno obarzovanje među najznačajnijim faktorima po kojem se vrhunski frizer razlikuje od prosečnog.

Moda ćete se iznenaditi, ali veliko znanje je stoji iza konzistentno dobrog rezultata bojenja ili šišanja kose.

Jednostavno rečeno - kada plavuša želi da potamni kosu, ne mora boja da joj "vuče na zelenkasto" i nije obavezno da se boja ispire posle dva pranja, ako njen frizer ima znanje neophodno da nova boja kose bude baš ona koju mušterija želi, i da bude postojana.

Takođe, verovanje da je potrebno dve-tri nedelje da kosa "legne" na svoje mesto posle šišanja, zapravo znači da je frizer za vas odabrao neadekvatnu dužinu kose.

Dakle, raspitajte se kako se vaš frizer edukuje i kako  unapređuje svoje veštine. YouTube može biti inspirativan ali ne i jedini izvor njegovog usavršavanja.

ZNACI DA JE REČ O PROFESIONALCU

Kako da prepoznate da li se vaš frizer usavršava i radi na sebi, da poslu pristupa profesionalno, a mušteriji sa poštovanjem?

Ako niste skloni promenama i sviđa vam se boja kose koju o imate, salon koji posećujete mora svaki put vam pruži identičnu boju. Ako u tome uspeva znači da vodi evidenciju o istoriji vaših dolazaka, što ukazuje na visok profesionalizam.

Beograđanka u visokom društvu

"Kada sam dobila poziv da budem u žiriju za izbor najbolja četiri mlada talenata u Engleskoj, nisam mogla da verujem. Još više sam se iznenadila kada sam saznala ko je još u žiriju: Angelo Seminara - najuticajniji frizer na svetu, Džoni Otona - direktor Allilon akademije u Londonu, Frančesko Feri - jedan od najboljih internacionalnih trenera na svetu. Bila mi je velika časti da budem u Londonu na događaju - Hair on Stage - u organizaciji Davines kompanije. Pobedio je Niki Heno jer je pokazao sve što je značajno - dobru i tešku tehniku bojenja kao i šišanja, stajling i "total look". 

Svaka boja za kosu ima određenu razmeru u kojoj se meša sa hidrogenom. Ako se mešanje boje ne vrši bez merenja na vagici ili menzurom, već otprilike, vi ćete posle svakog dolaska i farbanja imati drugačiju boju kose.

Ako se, međutim, dugo godina farbate u veoma tamnu boju i želite da postanete platinasta plavuša u jednom danu, vaš frizer na to ne bi smeo bezuslovno da pristane.

Tako drastična promena boje kose je proces koji traje, u zavisnosti od toga da li ste koristili trajnu ili polu trajnu boju za kosu. Ako vam je stalo da vaša kosa ostane u dobrom stanju i niste raspoloženi za kraću frizuru, biće potrebni meseci pre nego što zadovoljni stignete do cilja, a frizer to mora da vam kaže i objasni.

Kada se prvi put nađete u nekom salonu, obratite pažnju na to koliko vremena je frizer potrošio na konsultacije sa vama. Da li je procenio stanje i tip kose, crte vašeg lica, boju tena, očiju i da li se raspitao o vašem životnom stilu? Sve ove informacije su značajne, posebno kada radite na kosi nekoga koga ne poznajete.

FRIZER MORA APSOLUTNO DA VAM SE POSVETI

Frizerski guru Anđelo Seminara, kojem često asistiram u pripremama za važne frizerske događaje u Evropi, ima običaj da kaže: "Kad misliš da si završio šišanje, ustvari si tek počeo".

Šta to znači?

Šišanje ima više faza. Baza često može da bude tek početna ideja klijenta. Frizer, kao neko ko zna mnogo o kosi, treba da vas usmeri pri odabiru frizure.

Na mokroj kosi se obično izvode osnovne linije, tek nakon feniranja mi možemo da vidimo šta je još potrebno da uradimo da bi kosa savršeno legla uz oblik glave. Najvažnije je da klijent kada ode iz salona ponese sa sobom frizuru koja ističe prirodnu lepotu kose, da ima frizuru koja je u skladu sa stilom života mušterije.

Frizura nakon prvog pranja u kućnoj varijanti, ne bi trebalo da se puno razlikuje od frizure nakon tretmana u salonu, a to se postiže samo ako je frizer posvećen klijetnu, ako dobro poznaje tehnike i veštine šišanja i bojenja.

To je tajna uspeha svakog uspešnog salona, bez obzira na to da li se nalazi u Londonu, Milanu ili u Beogradu.

Verujte ljudima koji imaju znanje u svojim rukama.

Povezano

Sve vesti