Lažni lekovi u Srbiji: Rešenje na pomolu

Autor:

Verovali ili ne, predloženi zakon o medicinskim sredstvima uglavnom je ujedinio poslanike vlasti i opozicije. Evo o čemu je reč...

4
A- A A+

Predloženi zakon o medicinskim sredstvima, koji treba da onemogući uvoz nekvalitetnih i nesigurnih medicinskih sredstava,našao se danas pred poslanicima, a većina je iznela pozitivna mišljenja.

Tokom skupštinske rasprave ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je da je jedan od razoga zbog čega se zakon donosi ono što je svima počelo da "bode oči", a to je pojava lekova na pijaci.

On je apelovao na sve ljude koji to primete da o tome obaveste Ministarstvo zdravlja koje će odmah reagovati, jer u tom slučaju hitna reakcija je neophodna.

"Kad ljudi uzmu te lekove, mi ne znamo šta sutra možemo da očekujemo, niti možemo lako da uspostavimo dijagnozu, jer mi nemamo predstavu šta su oni pili. Oni mogu da kažu šta su uzimali od lekova, ali ne kažu gde su kupovali te lekove. To je jedan od ozbiljnih razloga zašto se ovaj zakon usklađuje sa zakonima EU", rekao je Lončar.

Poslanik DS Dušan Milisavljević je izneo podatak da je od 96 prijava na sumnju kvaliteta medicinskih sredstava 70 odsto poreklom iz zemalja van EU, a da je 96 odsto povučenih sredstava zbog defekta kvaliteta takođe iz zemalja koje nisu članice EU.


Pročitajte i ovo:

Odobrena prva digitalna pilula

Povezano

Sve vesti