• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LUDILO: "Muška Mona Liza" prodata za 450 miliona!

Izvor mondo.me

Ovo je najskuplje umetničko delo na svetu!

"Salvator Mundi" (Spasitelj sveta), davno izgubljena slika Isusa Hrista Leonarda Da Vincija iz oko 1500. godine prodata je u Njujorku za neverovatnih 450 miliona dolara, što je cini najskupljim umetnickim delom na svetu.

Slika Isusa Hrista, koja je pripisana velikom umetniku tek pocetkom ove decenije, narucena je za francuskog kralja Luja XII pre više od 500 godina a na aukciji kuce "Kristiz" (Christie's) u Njujorku prodata je za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kucu, što je cetiri i po puta više od ponudene cene (100 miliona).

"Kristiz" nije želio da otkrije ime novog vlasnika niti region iz kojeg dolazi. Za sliku se nadmetalo šestoro kupaca a ponude su skakale za po 20-30 miliona, što je krajnje neuobicajeno. Njihovo nadigravanje trajalo je dvadesetak minuta.

Pogledajte trenutak prodaje!

Da Vinči aukcija
Izvor: YouTube

Slika "Salvator Mundi" je najskuplje prodato umetnicko delo na svetu, bilo privatnim putem bilo na aukciji. Dosadašnji rekorderi bili su Pikasove "Žene iz Alžira" (1955) prodate na aukciji za 179,4 miliona dolara i jedna slika Pola Gogena za koju se veruje da je u privatnom aranžmanu dostigla cifru od 300 miliona dolara.

"Kristiz" je sliku Hrista koji drži kristalnu kuglu u levoj ruci, dok desnom blagosilja, nazvao "najvecim otkricem 20. vijeka". Sliku je prodavao ruski oligarh Dimitrij Ribolovljev (50), vlasnik fudbalskog kluba "Monako". On ju je kupio od francuskog dilera Iva Buvijea za 127 miliona dolara, a Buvije ju je nabavio na privatnoj prodaji u aukcijskoj kuci "Sotbiz" (Sotheby's) 2013. za 50 miliona manje.

Pre toga "Salvator Mundi" je bio u vlasništu konzorcijuma dilera ukljucujci i Aleksandra Periša koji ju je nabacio za samo 10.000 dolara (!) na prodaji jednog americkog imanja 2005. Delo je bilo preslikano nekoliko puta i dugo je smatrano za kopiju.

Kada ju je Periš "ocistio" i odnio ekspertima na proveru, u likovnom svetu je odjeknula bomba: potvrdeno je da je autor slike Leonardo da Vinci. Bila je to prva slika pripisana Leonardu još od 1909.

"Šanse da pronadete neku nepoznatu Leonardovu sliku manje su nego da otkrijete novu planetu", rekao je Loik Gozer, strucnjak iz "Kristiza".

Poslije dugotrajne restauracije, slika je prvi put otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Hrist se pojavio u svom leonardovskom sjaju, sa etericnim i nedokucivim izrazom, zbog cega je prozvan "muškom Mona Lizom". Umetnik je na njemu koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu – istu tehniku koristio je i na Mona Lizi.

Alan Vintermjut, specijalista za slike starih majstora u "Kristizu" rekao je da nije ni sumnjao da ce slika razbiti sve rekorde.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE