Ove simptome ne smete da ignorišete

Autor:

Evo kako nam telo poručuje da "prikočimo" malo.

0
A- A A+

Za mnoge ljude, stres je samo nusprodukt svakodnevnog života, nešto sa čime su navikli da žive. Ali, važno je da date sve od sebe da ublažite stres kojem ste izloženi tako što ćete prepoznati njegove uzroke, za početak.

Problem je u tome što ako pokušavate da zanemarite činjenicu da ste pod stresom, telo počinje da se buni, može doći do poremećaja raspoloženja koji ostavljaju posledice na mentalno zdravlje.

Tim Hipgrejv, stručnjak za emocionalno zdravlje, kaže da se stres može manifestovati na mnogo načina, i to fizički. Evo kako organizam reaguje na stres.

Manjak energije

Stres ne utiče samo na naše mentalno stanje, pogađa nas i fizički, jer se, kad smo pod stersom luči hormon kortizol, koji ima isti efekat kao fizički napor, ubrzava nam se disanje i puls, umorni smo i letargični. Dešava se da zbog stresa ne možemo ni da zaspimo, jer remeti funkcionisanje naših refleksa za buđenje i spavanje, izazivajući nesanicu.

Škrgutanje zubima

Ova pojava može da dovede do velikih problema sa oralnim zdravljem, izazivajući bolove u vilici, trajno oštećenje zuba, pa i glavobolje. Uzrok stiskanja vilica i škrgutanja zubima je povećana aktivnost naše podsvesti, dok spavamo. Pošto nismo toga svesni, naše telo ovako se fizički oslobađa nakupljenog stresa.

Pad imuniteta

Kad nam nivo kortizola skoči zbog stresa, on nam remeti i imunitet. Stvar je u tome što povišen nivo kortizola umanjuje lučenje hormona DHEA, poznat i kao "hormon mladosti", koji je važan za imunitet.

Promenjene navike u ishrani

Kad smo pod stresom, kratkoročna "rešenja" nam deluju kao dobra ideja, pa nam se dešava da pojedemo celu čokoladu, da uđemo u prvu pekaru i pojedemo "sve"... Prejedanje kad smo pod stresom događa se, pogađate, zbog povišenog nivoa kortizola koji nam povećava apetit, a pošto nam moral nije na visini zbog svega gore navedenog, lakše posegnemo za hranom koja će nam pružiti bar kratkoročnu utehu.

S druge strane, ima osoba koje kad su pod stresom potpuno gube apetit, što se objašnjava prisustvom kortikotropina koji 'gasi' apetit.

Ako se prepoznajete, evo šta možete da uradite:

Pobedite stres u šest jednostavnih koraka

Prva pomoć protiv stresa

Instant lek protiv stresa (VIDEO)

Tagovi:

Povezano

Sve vesti