Male boginje i u Vojvodini

Autor:

Trinaestogodišnje dete iz opštine Subotica prva je osoba kod koje su registrovane male boginje na teritoriji Vojvodine.

0
A- A A+

 "Dete je hospitalizovano i dobrog je opšteg stanja", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, Gojković.

On je rekao da se veruje i da je 40-godišnja majka tog deteta zaražena, ali to će se utvrditi naknadnim analiza.

"Pre dva dana smo imali i potvrđen slučaj malih boginja kod jedne medicinske sestre koja radi u Beogradu, a koja je profesionalno eksponirana virusu malih boginja pružajući pomoć i negu obolelima. Ona živi u Vojvodini, ali se vodi kao obolela u Beogradu", ukazao je Gojković.

Ponovio je da je u Srbiji trenutno 125 obolelih od malih boginja. Najveći deo obolelih je na Kosovu i Metohiji, u Kraljevu je za sada prepoznato 14, dok u Beogradu ima 10 osoba zaraženih malim boginjama.

"Epidemiološka slika malih boginja u Vojvodini je značajno bolja nego u centralnoj Srbiji. Mi smo na pragu da postignemo epidemiološki odbrambeni bedem protiv malih boginja. U ovom trenutku 93 odsto dece je vakcinisano protiv malih boginja, još nam nedostaje dva do tri odsto da imamo u potpunosti dobar odgovor da se ne razvije epidemija velikih razmera, što je cilj", istakao je Gojoković.

MMR: Pitanja, odgovori... i pitanja bez odgovora

Podvukao je da je u septembru odziv roditelja da vakcinišu decu bio ispod 70 odsto, te da roditelji moraju da shvate važnost toga i da ne veruju društvenim mrežama i ljudima koji se ne razumeju u medicinsku nauku, kao i da je nužno slušati savete lekara.

Dodaje da je na teritoriji Vojvodine u četiri opštine i dalje mali odziv za vakcinaciju najmlađih, a takav slučaj je u Somboru, Vrbasu, Titelu i Novom Sadu.

"U Novom Sadu i okolini imamo 5.700 nevakcinisane dece, od toga njih 4.700 na teritoriji centralnog dela grada. U septembru on je bio ispod 60 odsto u centralnim delovima grada", kaže pokrajinski sekretar i dodaje da je u septembru oformljen Štab za praćenje epidemije, u šta su uključeni najeminentniji stručnjaci.

Oni su, dodaje, u dnevnom i satnom kontaktu sa direktorima svih bolnica jer je osnovna namera da se postigne epidemiološki bedem.

Gojković kaže da je cilj svih u pokrajinskoj administraciji i zdravstvenom sistemu da se svako dete u Srbiji zaštiti i da se ne ponovi 1993. godina, kada je bilo preko tri hiljade obolelih od malih boginja, sa dva smrtna slučaja.

Povezano

Sve vesti