• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva dobija srpski kulturni centar!

Izvor MONDO/Tanjug

Ministri kulture Srbije i Rusije razgovarali o otvaranju našeg kulturnog centra.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic sastao se sa ministrom kulture Ruske Federacije Vladimirom Medinskim, koji je tom prilikom podržao ideju o otvaranju kulturnog centra Srbije u Moskvi.

Medinski ce u narednih nekoliko meseci nastojati da, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture Srbije, u saradnji sa moskovskim vlastima da reši pitanje buduceg prostora za srpski kulturni centar.

Vukosavljevic je podsetio svog kolegu na bliskost i povezanost naših naroda i kultura i istakao cinjenicu da, samo u Beogradu ima 39 ulica sa imenima licnosti iz ruske istorije i da, od skoro i jedan park u centru Beograda nosi ime cuvenog ruskog hora "Aleksandrov".

Velika pažnja na sastanku posvecena je i predstojecem obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje koja se obeležava 2018, ucešcu srpskih umetnika na manifestaciji "Bele noci" u Sankt Peterburgu, pokretanju projekta "Kulturne sezone" koji bi intenzivirao kulturnu razmenu na duži vremenski period.

Konstatovano je da je saradnja proširena i na kinematografiju i da je uspešno zapoceta prva rusko-srpska koprodukcija na filmu "Balkanska linija".

Ministar Medinski je podržao i sve aktivnosti Srbije na povracaju artefakata znacajnih za našu istoriju i kulturu.

Bilateralni susret Vukosavljevica i Medinskog, tokom održavanja 6. Sankt-Peterburškog medunarodnog kulturnog foruma, dogovoren je sa ciljem da se bogata kulturna saradnja Srbije i Rusije unapredi i da se ubrza rešavanje aktuelnih pitanja iz ove oblasti.

Vukosavljevic je nakon dugog i uspešnog sastanka koji je protekao u naglašeno prijateljskom tonu i uz medusobno razumevanje u vezi sa svim pokrenutim temama, pozvao ruskog kolegu da poseti Srbiji u najskorije vreme kako bi se nastavilo sa daljim ucvršcivanjem saradnje i povezivanjem naših bratskih kultura, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE