Kakve veze imaju papske odežde i moda

Verovali ili ne, imaju.

3
A- A A+

U Institutu za kostime njujorškog Metropoliten muzeja 10. maja biće otvorena izložba "Svetačke odežde i katolička imaginacija", koja će trajati do 8. oktobra 2018. godine.

Izložba će biti postavljena u galerijama srednjevekovne umetnosti u centralnoj zgradi Metropoliterna i u izložbenim galerijama Centra za kostim na Petoj aveniji, kao i u depandansu muzeja "Klojsters" koji posvećen je spomenicima iz srednjeg veka.

Koncept izložbe, čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe, je dijalog između remek dela religiozne umetnosti i mode.

Kolekcija papskih odeždi i pratećih ukrasa doputovaće iz Vatikana u Ameriku i biće najvažniji eksponati ove tematske izložbe. To će biti prilika da se shvati koliko su odežde muškaraca i žena koji su u službi Katoličke crve, uticale na modne kreatore tokom protekia dva milenijuma.

Pokrovitelji izložbe su Kristina i Stiven Švarcman i modna kuća "Versaće".

"Katolička imaginacija je ukorenjena i prisutna je u umetničkoj praksi pokazujući večitu vezu između umetnosti i crkve", izjavio je direktor Denijel Vajs.

Dan pre otvaranja izložbe biće održana svečanost na kojoj su domaćice Amal KLuni, Rijana, Donatela Versaće, i glavna urednica "Voga" Ana Vintur. Prihod od ove večere ide u fond Instituta iz koga se finansiraju manje izložbe, štampanje publikacija i kupovina eksponata za muzejsku kolekciju.

Povezano

Sve vesti