Zoran Zaev u Beogradu (FOTO)

Autor:

Premijer Makedonije Zoran Zaev, koji će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, sleteo je večeras na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

46
A- A A+


Zaeva je na aerodromu dočekao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Kako je ranije najavljeno, teme razgovora sutrašnjih susreta biće unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, evropski put Srbije i Makedonije i jačanje ekonomske saradnje.

 Ovo je prva poseta Zaeva Srbiji od izbora za premijera i višemesečne napetosti u odnosima dve zemlje koja je kulminirala krajem avgusta povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja ambasade Srbije u Skoplju zbog navodnog "agresivnog obaveštajnog delovanja" protiv interesa Beograda.

Tenzije su opale posle sporazuma koji su Zaev i srpski predsednik Aleksandar Vučić postigli 23. avgusta u telefonskom razgovoru saglasivši se da ubuduće nesuglasice treba rešavati iskjučivo dijalogom. Makedonski premijer potom se 26. avgusta u Draču sastao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a 31. avgusta ambasadorka Srbije se vratila u Skoplje.

Dug razgovor Vučića i Zaeva: Evo šta je dogovoreno

Dačić zapretio Skoplju: Evo šta će da uradi Srbija

Inače, makedonski premijer je svojevremeno imao prilično negativne izjave o Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Zaev: U Srbiji "nacionalističko rukovodstvo"

Povezano

Sve vesti