Propast Italije: "Puklo" je...

Autor:

Nije slučajno Švedska izbacila Italiju. Stvari polako izlaze na površinu, a u timu je pred baraž vladala nesloga, ali ne među igračima...

Nedelju dana pošto je Italija doživela brodolom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, stvari polako počinju da izlaze na površinu. "Azure" nećemo gledadti na Mundijalu prvi put posle 60 godina, a razlog neuspeha ili fudbalske tragedije za četvorostrukog prvaka sveta leži u nesleganju između igrača i selektora.

Da je neko ranije odlučio da se zahvali Đampjeru Venturi, selektoru koji je dobio otkaz nakon eliminacije od Švedske u baražu, verovatno bi danas Italija bila na spisku učesnika, a ne selekcija "tri krune".

Pošto se Španija lagano prošetala kroz Grupu G, ostavivši "azurima" drugo mesto, očekivalo se da će Bufon i društvo sa Apenina lako kao nosioci proći dvomeč sa Skandinavcima.

Međutim...

Ono što nije štimalo kroz kvalifikacije nije se popravilo ni u baražu. Naprotiv!

Narušena atmosfera unutar tima, odnosno vrlo loš odnos koji su stariji igrači imali sa selektorom Venturom došli su do punog izražaja i konačno odneli žrtvu.

Na kraju, svi su platili ceh. Stariji igrači jer neće imati priliku da se na velikoj sceni oproste od državnog grba, mlađi da steknu sliku igranja za Italiju na velikom takmičenju, a selektor je pod stare dane doživeo najveću sramotu u karijeri.

Najviše će, ipak, ispaštati navijači, koji će sledećeg leta morati da izaberu neku drugu reprezentaciju i da navijaju za nju.

Iskusni Đanluđi Bufon, Andrea Barzalji i Danijele de Rosi su posle remija sa Mekadoncima u Torinu (1:1), kada su se "azuri" i definitivno oprostili do prvog mesta u Grupi G, održali sastanak sa ekipom, ali su tražili da na njemu budu isključivo igrači, bez selektora i članova stručnog štaba.

Ventura je to okupljanje protumačio kao da mu se nešto sprema iza leđa. Bio je besan, pišu italijanski mediji i prenose rečenicu bivšeg selektora dan pred revanš  sa Švedskom: "Vidim, sastanak je bio uspešan, toliko da sada možete i sami da trenirate ekipu. Izaberite idealnih 11 za Švedsku", poručio im je 69-godišnji selketor.

Vremešni Đenovljanin je istog momenta izjurio iz svlačionice i niko nije bio siguran da li će se vratiti na klupu, jer se nije javljao na mobilni telefon.

Ventura nijednog trenutka nije želeo da poveruje da je sastanak posle Makedonije bio motivacionog tipa, već je sve shvatio kao zaveru protiv njega i tako se ponašao.

Posebno je pobesneo kada je na dan revanša u Milanu u novinama osvanuo sastav "azura". Želeo je da otkrije "krticu", ali nije uspeo.

Propast fudbalske Italije na San Siru mogao se naslutiti...

Povezano

Sve vesti