mondo.rs

Najbolji položaj za spavanje u trudnoći

Autor:

Evo šta kažu stručnjaci, u kom položaju bi trudnice trebalo da spavaju i zašto.

2
A- A A+

Trudnicama se savetuje da spavaju okrenute na stranu, nikako na leđa, a novo istraživanje je pokazalo da je veoma važno u kom položaju one spavaju jer se na taj način smanjuje rizik od pobačaja.

Stručnjaci posebno savetuju trudnicama koje su ušle u treće tromesečje da spavaju okrenute na stranu, ali naglašavaju da nikako ne treba da paničite ako se tokom noći probudite i shvatite da ste u drugom položaju.

Važno je da se okrenete na stranu kada legnete u krevet, a ukoliko se tokom noći probudite i shvatite da ležite na leđima, samo se okrenite. Bez obzira na to da li ste legli popodne da dremnete ili uveče, spavanje na strani je uvek bolje.

Ako mislite da je sve to glupost, evo i objašnjenja.

Kada trudnica leži na leđima, beba i materica pritiskaju glavne arterije kroz koje dotiče krv do ploda, i time smanjuju protok krvi i kiseonika do bebe.

Studije su pokazale da kada žena često leži na leđima tokom trudnoće, beba je manje aktivna i primećuju se promene u radu srca. Veruje se da je to zbog manka kiseonika koji dolazi do bebe.

Ako ste naviki da spavate na leđima i teško vam je da to promenite, savetuje se da iza sebe stavite jastuke koji će sprečiti da se okrenete na leđa. Zapravo, to vas neće u potpunosti sprečiti da se okrenete na leđa, ali će taj položaj učiniti neudobnijim, pa je verovatnije da ćete se probuditi i okrenuti.

Ukoliko spavate preko dana, stručnja savetuju da i tada vodite računa o položaju u kojem spavate.

Povezano

Sve vesti