Mračna strana pudera za bebe

Autor:

Na sam spomen pudera za bebe pomislite na nešto mekano, nežno, mirisno? Međutim, taj buder ima i svoju mračnu stranu...

1
A- A A+

 Još od 1960. godine naučnisi su počeli da nas upozoravaju na opasnosti za ljudsko zdravlje koje se kriju u puderu za bebe, kji se koristi za apsorpciju vlage na koži, za smanjenje nadraženosti i iritacija nežne dečje kože.

Taj puder, kažu naučnici, može uzrokovati neka od opasnih oboljenja, poput raka pluća i jajnika te raznih tegoba sa organima za disanje.

Loša vest je i ta da je talk baza u brojnim drugim kozmetičkim proizvodima poput sapuna, rumenila, maski za lice, gelova za tuširanje, ruževa za usne, zubnih pasti, dezodoransa… Dobra je vest je da postoje zdrave, prirodne zamene za talk puder, stoga nema nikakvog opravdanog razloga da na svoju ili bebinu kožu i dalje nanosite štetni dečji puder.

Šta sve sadrži dečji puder

Puder za bebe, koji zovemo i talk je, zapravo, magnezijum silikat koji u tragovima može sadržti i aluminijev silikat. Talk se kopa u neposrednoj blizini opasnog azbesta, koji ima kancerogena svojstva, zbog čega je zabranjen u više od 50 zemalja u svetu.

Mnoge žene stavljaju dečji puder na intimno područje kako bi zadržale svežinu i suvoću kože. Međutim,
čestice tog talka, nakon što se nanesu na to područje, lako mogu da "doputovati" do maternice i jajnika. Godine 1971. studija je dokazala prisutnost čestica dečjeg pudera u karcinomu jajnika i u tumorima na materici. Nanošenje pudera na genitalno područje povećava rizik od raka jajnika za 33 odsto pokazala su istraživanja.

Takođe, rizično je i udisanje čestica talka. Studije su pokazale povećan rizik od tegoba u vezi sa disanje, pa čak i od raka pluća, među radnicima koji vade talk iz zemlje i svima onima koji su često u doticaju s tim prahom. Kod beba i male dece povećana upotreba talka može dovesti do isušivanja plućnih membrana i oštećenja pluća, piše "Alternativa za vas".

Zdrave zamene za ovaj puder

Magnezijum ulje: možete ga koristiti protiv iritacija na dečjoj koži i za pelenski osip.
Soda bikarbona: univerzalno sredstvo u kuhinji dobro i za žensku kožu.
Kukuruzno brašno i tapioka: pomažu kod iritacija na koži.

I na kraju, kada znamo sve ovo, hajde da pogledamo kako sve možemo da upotrebimo puder za bebe, uemsto da ga nanesemo na svoju ili na kožu deteta:

Puder za bebe ima širu primenu nego što mislite

Tagovi:

Povezano

Sve vesti