MONDO/Beta

Mladićeva poruka posle presude (VIDEO, FOTO)

Autor:

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, preneo je iz Haga javnosti poruku svog oca nakon izricanja presude Haškog tribunala.

Ratko Mladić tvrdi da je "sve ovo laž" i da je Haški tribunal komisija NATO-a "koja pokušava da kriminalizuje srpski narod koji se štitio od agresije".

Oglasio se i Naser Orić: Evo šta kaže o Mladiću


"Otkako se završio rat u bivšoj Jugoslaviji nije bilo prekida vatre u svetu i nismo videli verzije generala Mladića u Siriji ili negde drugo širom sveta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema suđenja i procesuiranja zločina", kazao je Darko Mladić prenoseći poruku svog oca.

Mladićev sin je još naveo da misija Haškog tribunala nije uspela, jer je taj sud zanemario brojne srpske žrtve.

"Danas smo svedočili kako je pravda zamenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene", kazao je Darko Mladić.


Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Sudsko veće Haškog tribunala je utvrdilo da je Mladić (74) kriv za:

- genocid nad "nekoliko hiljada" muslimana iz Srebrenice;

- progon muslimana i Hrvata širom BiH

- terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95;

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Oduševljenje u Srebrenici (FOTO)


Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.
Mladić je danas i u sudnici negodovao, pa čak i opsovao...

Izvor: youtube

Opširnije o samom toku izricanja presude čitajte OVDE.

Povezano

Sve vesti