HAJKA na Stankovića: "Šljame, idi u Srbiju"

Hrvatska radio-televizija (HRT) saopštenjem se ogradila od svog voditelja Aleksandra Stankovića koji je u emisiji "Nedeljom u dva" više puta oružane sukobe na tlu Hrvatske početkom 1990-ih godina, nazvao "građanskim ratom".

22
A- A A+

Nakon kultne emisije "Nedeljom u dva" u kojoj je Stanković više puta rat nazvao "građanskim", hrvatski učesnici ratova tražili su njegovu smenu na HRT-u, a ubrzo nakon toga od njegove izjave ogradila se upravo i njegova matična kuća čime je podržana velika hajka desničara na novinara.

Umesto da Stankovića zaštiti od napada, HRT se pridružio progonu što je osudilo Društvo novinara Hrvatske.

Nakon što je Stanković u poslednjoj emisiji "Nedeljom u dva" veterana odbrane Vukovara Mišića, Srbina koji je branio Vukovar, pitao šta je to što mu smeta u izjavi da se u Hrvatskoj vodio gađanski rat, a potom, prenosi portal Index, u skladu sa novinarskom profesijom postavio i nekoliko dodatnih pitanja u kojima je ponudio protivargumente za tvrdnje sagovornika, na njega je usledila masovna hajka desničarskih medija i tzv. braniteljskih udruženja.

Oni su se pitali kako se Stanković uopšte usudio da pita i sugeriše da se u Hrvatskoj devedesetih godina vodio i građanski rat.

U Stankovićevom pravcu, piše Index, sručila se ogromna količina mržnje i po nacionalnoj osnovi, prozvali su ga "lošim Srbinom", u eteru Vinkovačke TV - koja se preko Agencije za elektronske medije finansira javnim novcem.

Stankovića su u toj hajci nazvali i "šljamom", "genocidnim provokatorom", a nije izostala ni poruka da zajedno sa "Pupovcem ode u Srbiju".

Umesto da Stankovića zaštiti, HRT se pridružio progonu. Saopštenje u kome se ograđuju od Stankovića pročitano je i u centralnom Dnevniku.

Napadi na voditelja zbog Srba (VIDEO)

"Krvožedna nacionalistička rulja tražila je Stankovićevu glavu, a HRT je odlučio da je u toj situaciji najbolje pripremiti za nju veliku tacnu i pridruži se linču na Stankovića. Ljudski i profesionalno, reč je o novom dnu HRT-a", navodi portal.

Dodaje da ono što su kao objašnjenje ponudili u svom saopštenju pokazuje da HRT nije samo odlučio da žrtvuje Stankovića na "oltaru domovine", nego i pluralizam mišljenja i slobodu govora u Hrvatskoj, temeljne demokratske vrednosti koje bi jedna javna televizija trebalo da utelotvori i brani, a ne, kako kažu, guši.

U saopštenju HRT se, inače, citira deklaracija o tom ratu u kojoj stoji da je "na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dela srpskoga naroda u Hrvatskoj" i ističe da su "temeljne vrednosti Domovinskoga rata jednoglasno prihvaćene od celoga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske".

U poslednjoj emisiji Nedeljom u 2, emitovanoj 19. novembra, naime, gost je bio Predrag Mišić Peđa, Srbin koji je branio Vukovar, koji se u emisiji prisećao tih ratnih dana.

On je, kako navode veterani, komentarisao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu i u nekoliko navrata je, kako se navodi, negirao Stankovićevu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat na čemu je voditelj insistirao, a što oni smatraju skandaloznim.

Pogledajte emisiju:

Izvor: youtube

Povezano

Sve vesti