Naučnici su se (konačno) složili oko količine koja nam omogućava da izvučemo najbolje iz kafe.
Više koristi nego štete od kafe ce imati ljudi koji popiju tri do cetiri šoljice u toku dana, pošto ce im ta kolicina umanjiti rizik od prerane smrti i kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na rizik kod osoba koje kafu uopšte ne piju.
Studija koja je poredila podatke više od 200 ranije sprovedenih istraživanja pokazala je da umereno konzumiranje kafe snižava i rizik od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i pojedinih tipova kancera.
Najviše koristi imace osobe koje piju tri do cetiri šoljice dnevno, zakljucili su naucnici, osim ako su u pitanju trudnice ili osobe za koje je vec ranije utvrdeno da imaju povišen rizik od preloma.
Nova studija sprovedena je na Sauthempton univerzitetu, a istraživanje koje je proucavalo nalaze 201 ranijeg istraživanja i 17 klinickih studija vodio je dr Robin Pul, sa ciljem boljeg razumevanja delovanja jednog od najomiljenijih napitaka na zdravlje.
"Kafa je bezbedna u okviru uobicajenih obrazaca konzumacije", navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, prenosi "Gardijan".
Ukoliko se kafaumereno konzumira (tri do cetiri šoljice u toku dana) povezana je s nižim rizikom od smrti (bez obzira na uzrok) i od bolesti srca. Najuocljivije smanjenje ovog rizika, u odnosu na rizik kod osoba koje ne piju kafu uopšte, primeceno je kod ljudi koji piju tri šoljice dnevno.
Pijenje više od tri šoljice dnevno nije škodilo, ali su pozitivni uticaji na zdravlje bili slabije izraženi.
Kafa je, ispostavilo se, povezana i sa sniženim rizikom od nekoliko tipova raka (raka prostate, materice, kože i jetre), kao i sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2, kamena u žuci i gihta, kažu naucnici.
Ipak, trebalo bi imati u vidu da se ovo ne odnosi na kafe sa razlicitim dodacima koji su bogati preradenim šecerima i nezdravim mastima.