Celo telo mu izgorelo, preživeo zahvaljujući bratu

Autor:

Pacijent u Francuskoj koji je zadobio opekotine na 95 odsto kože preživeo je zahvaljujući presađivanju kože brata blizanca, saopštila je danas bolnica u Parizu.

1
A- A A+

"Prvi put je urađena transplantacija kože između jednojajčanih blizanaca na 95 odsto površine", rekao je Frans presu hirurg dr Moris Mimun iz bolnice Sent-Luj u Parizu.

I ranije su rađene transplantacije među blizancima ali na manjoj površini kože, do 68 odsto. Kad izgori skoro cela koža šanse da pacijent preživi su gotovo nikakve, rekao je dr Mimun.

Prema njegovim rečima, koža koja se presadi sa jednog na drugog blizanca ne može da bude odbačena jer jednojajčani bliznaci imaju skoro identičan genetski kod i zbog toga nije neophodna terapija protiv odbacivanja presađenog organa.

Pacijent po imenu Frank (33) primljen je u septembru 2016. godine s teškim opekotinama koje su zahvatile 95 odsto njegove kože posle nesreće na poslu. Lekari nisu imali dobre prognoze da će da preživi ali je medicinsko osoblje slučajno otkrilo da ima jednojajčanog brata blizanca.

Prva transplantacija kože urađena je sedam dana posle prijema obolelog blizanca u bolnicu.

Braća su operisana nekoliko puta u isto vreme, kako bi koža s jednog bila odmah preneta na drugog. Urađeno je nekoliko operacija kako bi se u međuvremenu koža na zdravom blizancu obnovila i bila spremna za narednu operaciju.

Lekari su uzimali kožu sa glave, unutrašnjeg dela butina i leđa, odnosno sa mesta na kojima se koža najbrže obnovi, za sedam do deset dana. Koža je potom rastegnuta posebnom tehnikom, pre nego što je preneta na telo pacijenta.

Brat sa zdravom kožom, koji neće imati ožiljke već malo drugačiju pigmentaciju, izjavio je da je srećan što je mogao da pomogne bratu, dok se bolesni brat dobro oporavlja i pušten je na kućno lečenje, dodali su lekari.

Dvaput više donora organa nego prošle godine!

Pročitajte: Doniranje organa - niko vas zbog toga neće ubiti

OVO je ljudskost!

Povezano

Sve vesti