• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Festival autorskog filma

Izvor mondo.rs

Pogledajte program festivala koji traje do 2. decembra!

Dramska spisateljica Milena Markovic otvorice u Domu omladine 23. Festival autorskog filma, u okviru koga ce do 2. decembra biti prikazan rekordan broj filmova - 91 u devet bioskopskih dvorana i osam programskih celina, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik Saveta Srdan Golubovic podsetio je da ce 23. FAF biti u znaku 1967. godine kao najave 1968. te su zbog toga odlucili da festival otvori dramska spisateljica, scenaristkinja i pesnikinja u cijim delima postoji duh nepripadanja, otpora, slobode, hrabrosti.

Direktor FAF-a Igor Stankovic rekao je da što se tice prodaje karata nema izuzetnog favorita - nijedna projekcija nije rasprodata, ali beleže veci broj prodatih karata nego dan pre pocetka prošlogodišnjeg festivala.

Fokstrot
Izvor: YouTube

Stankovic je rekao da je medu gostima trebalo da bude izraelski pisac i reditelj Samuel Maoz, ciji film "Fokstrot" otvara FAF, ali je on na insistiranje svog americkog distributera "Soni" morao da se zadrži u Americi, dok prošlogodišnji pobednik FAF-a Iranac Rafi Pits aplicira za azil u Americi i ne može da izade iz zemlje.

Golubovic je pak najavio dolazak velikog broja reditelja, glumaca, producenata i izdvojio nekoliko najvažnijih imena kao što su reditelji Denis Kote (Kanada), Teona Mitevska (Makedonija), Ivana Mladenovic (Srbija/Rumunija), Ben Rasel koji je film "Srecno" snimao u Boru, Janes Burger (Slovenija), producenti Janja Kralj i Ccedomir Kolar i drugi.

U Glavnom programu festivala bice prikazana 22 filma, od toga devet u takmicarskom programu.

Za nagradu "Aleksandar Saša Petrovic" takmicice se dva dokumentarca "Makala" Emanuela Grasa (Francuska) i "Kaniba" Verane Paravel i Lisjena Kastenj Tejlora (Francuska), zatim "Felisite" Alena Gomisa u koprodukciji Francuske Belgije, Senegala, Nemacke i Libana, "Barbara" Matjea Amalrika (Francuska), "Covek od integriteta" iranskog reditelja Mohamada Rasulofa.

U konkurenciji su i "Kada dan nije imao ime" Teone Strugar Mitevske (Makedonija/Slovenija/Belgija), "Projekat Florida" Šona Bejkera (SAD) i dva debitanstka filma "Starateljstvo" Kasavijera Legranda (Francuska) i "Vojnici. Prica iz Ferentarija" Ivane Mladenovic (Rumunija/Srbija/Belgija).


WHEN PIGS COME / KADA DOÐU SVINJE trailer from WAKE UP Films on Vimeo.

Žiri cine kirgistanski reditelj Aktan Arim Kubat, nagraden na FAF-u 1998. godine, selektor kanskih programa "Izvestan pogled" i "Kinofondacija" Loren Žakob i direktorka programa ACID Fabijena Anklo.

Van konkurencije Golubovic je najavio ostvarenja Arna Deplešena, Andreja Zvjaginceva, Mihaela Hanekea, Lukrecije Martel i drugih.
Drugi takmicarski program "Hrabri Balkan" obuhvatice 10 filmova, a najbolji ce odabrati direktorka programa "Kinofondacija" Dimitra Karia i reditelji Sabolc Tolnai (Srbija) i Zvonimir Juric (Hrvatska).

Program "Bande A Part" u selekciji Vladimira Perišica donosi osam filmova, a otvorice ga ostvarenje "Slava i propast malog filmskog preduzeca" Žan Lika Godara iz 1986. koji je ove godine prvi put imao festivalsku premijeru i bioskopsku distribuciju.

Na programu ce biti i filmovi domacih autora Predraga Velinovica, Mile Turajlic, Gorana Markovica, Marka Novakovica, Biljane Tutorov, Puriše Ðordevica i Ivane Mladenovc, kao i 11 ostvarenja iz 1967.

Treci put bice dodeljena nagrada "Vlada Petric" za najsimaticniju sekvencu u igranom filmu, s tim što ove godine za to priznanje konkurišu filmovi iz sva tri programa - "Glavni program", "Hrabri Balkan" i "Bande A Part" i novina je takode da ce najsimaticniju scenu izabrati samo jedan covek Slobodan Šijan.

Odgovorni urednik programa u Domu omladine Dragan Ambrozic je istakao da FAF donosi posebno uzbudenje, gledanje najboljih filmova, najkreativnijih koji nas ispunjava toplinom i vrhunskim umetnickim doživljajem.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE