MONDO/Srna

Hag:Ponovo o Šešelju, nova presuda polovinom 2019.

Autor:

Žalbeni pretres na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zakazan je za 13. decembar, a presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine.

12
A- A A+

U predmetu protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića presuda po žalbi očekuje 2019. godine, izjavila je portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu Helen Eglston.

"Žalbeni pretres, koji je zakazan za 13. decembar, biće održan i u slučaju da Šešelj ne dođe. Njemu je veće odredilo branioca u pripravnosti", rekla je Eglstonova.

Ona očekuje da će Šešelju, koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

PRESUDA: MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR

Govoreći o ogranku Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu, koji nastavlja rad Haškog tribunala, Eglstonova je navela da trenutno ima nekoliko predmeta koji su u toku, a potiču iz rada Tribunala.

"To su žalbeni procesi u predmetu protiv Šešelja i Karadžića, te ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću", rekla je ona.

Izricanje presude u slučaju "Prlić i ostali" zakazano je za 29. novembar, nakon čega će Medunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, posle više od 24 godine prestati da postoji.

Eglstonova veruje da će rad Mehanizma uspeti da, utvrđenim činjenicama i informacijama, doprinese pomirenju u regionu i ostvarenju pravde, te istini o dešavanjima u konfliktima u bivšoj Jugoslaviji.

Amerikanka zastupa Šešelja u Hagu

"Mehanizam preuzima nasleđe tribunala. Postoji arhiva koja se sastoji od više od 2,5 miliona dokumenata koja je već velikim delom dostupna javnosti", kaže Eglstonova.

Ona navodi da je velika odgovornost i na lokalnim pravosuđima, te da Mehanizam pruža svu pomoć koja je dostupna u tom smislu.

Povezano

Sve vesti