mondo.rs

Obožavamo ovaj crtać i 25 godina kasnije! (VIDEO)

Autor:

Iako "dokazuje" da smo matori, "Aladin" ostaje jedan od omiljenih "Diznijevih" filmova. Podsetite se najboljih pesama i saznajte zanimljivosti!

1
A- A A+

"Diznijev" hit crtać "Aladin" upravo je napunio 25 godina!

U čast priče o lampi, Duhu, ljubavi siromašnog mladića i lepe princeze, otkrivamo vam zanimljivosti o filmu po kojem ćemo uvek pamtiti Robina Vilijamsa!

NASMEJ NAS OPET: Ovako je govorio Robin

"Mutni" ulični prodavac na početku filma, koji je i narator, zapravo jeste prerušeni Duh, potvrdili su reditelji Ron Klements i Džon Masker.

Neke od Vilijamsovih deonica u pesmi "Friend like me" trebalo je da budu instrumentalne, dok glumac nije odlučio da sam imitira trubu ili druge instrumente, pa je to završilo u filmu.

Izvor: YouTube

Lik princeze Džesmin zasnovan je na sceni iz "Rimskog odmora", kada Odri Hepbern kao prerušena princeza istražuje Rim zajedno sa Gregorijem Pekom.

Tekstopisac Hauard Ešman zamislio je sve pesme kao "kič mjuzikl tridesetih", ali većina njih nije završila u filmu. Neke od njih kasnije su iskorišćene za brodvejski mjuzikl.

Film "Lopov iz Bagdada" bio je velika inspiracija za "Aladina". Odatle su "pozajmljena" i imena Džafara i Abua.

Ešman je pesmu "Princ Ali" napisao u bolničkoj postelji, dok je umirao od side.

Izvor: YouTube

Poslednja pesma koju je ikada napisao je numera koju peva Džafar. Zove se "Ponizi malog" (Humiliate the boy), ali nije završila u filmu.

Duh je trebalo da bude crnac, po ugledu na Fetsa Volera i crne džez muzičare iz Harlema četrdesetih godina prošlog veka.

U jednoj od ranijih verzija scenarija, trebalo je da upoznamo i Aladinovu porodicu, naročiti fokus priče bio je na njegovom odnosu sa mamom. Nije poznato zašto je "Dizni" odustao od te priče.

Ekipa filma inspiraciju je pronašla i u "Supermenu"! Vožnja magičnim tepihom je omaž sceni iz "Supermena" (1978), u kojoj superheroj vozi Lois Lejn kroz noćno nebo.

Izvor: YouTube

Izvor: YouTube

Robin Vilijams snimio je čak 16 sati potpune improvizacije za Duha, od čega su animatori kasnije "sklepali" dobar deo njegovog dijaloga.

Vilijams je, takođe, ovim filmom postao prva velika filmska zvezda koja je dala glas za crtani film. Utabao je put glumcima kao što su Tom Henks i drugi oskarovci koje možete čuti u crtaćima.

Ipak, to nije išlo baš glatko, pošto se dvoumio da li da prihvati. Odlučio je da bude deo "Aladina" tek kada mu je animator Erik Goldberg pokazao nekoliko scena Duha uz zvuke sa snimaka njegove stend-ap komedije.

Reditelj Klements i Masker pojavljuju se u sceni ispred palate, kao dvojica muškaraca na ulici.

Oni su režirali i prošlogodišnji hit "Vajana", u kojem možete videti Aladinovu lampu.

Izvor: YouTube

Tekst pesme "Arabian nights" morao je da bude izmenjen zato što se američki Komitet protiv diskriminacije Arapa pobunio zbog jedne rečenice. Glasila je "...tamo ti odseku uvo, ako im se ne sviđa tvoje lice, varvarski je ali hej, to je dom", a promenjena je u "...tamo je ravno i žestoko i vrućina je jaka".

Izvor: YouTube

Ešman je hteo da odbije "Lepoticu i Zver" kako bi se posvetio "Aladinu", ali je ipak prihvatio da radi oba filma. Posthumno je osvojio oskara za "Lepoticu i Zver", a Tim Rajs je dovršio pesme za "Aladina" pošto je Ešman umro od side.

Lik Aladina pravljen je najpre po Majklu Džej Foksu u filmu "Povratak u budućnost", ali su animatori u poslednjem trenutku shvatili da bi glavni lik trebalo da bude stariji, pa su ga zasnovali na Tomu Kruzu.

I MC Hammer je bio inspiracija! Animator Glen Kin rekao je da je morao da gleda njegove spotove, kako bi verno prikazao kako zaista izgleda kretati se i đuskati u harem pantalonama.

Džafar je "muška verzija" Grdane iz "Uspavane lepotice". Animatori su prekopirali njen kostim, žezlo, pa čak i činjenicu da je glavni pomoćnik negativca ptica.

Za glas Džafara na audiciji su bili Tim Kari, Džon Hurt, Kristofer Lojd i Ijan Mekelen, a uloga je na kraju otišla u ruke Džonatana Frimena.

Izvor: YouTube

Za Duha su čitali Džon Kendi, Džon Gudman, Stiv Martin, Edi Marfi i drugi. U ulozi papagaja Ijaga zamalo su bili Deni DeVito i Džo Peši (ipak je dobio Gilbert Gotfrid).

U filmu je "Dizni" sakrio još nekoliko likova. Miki Maus se pojavljuje kada se maca pretvara u tigra, Zver kada sultan ređa igračke u obliku životinja, a raka Sebastijana Duh vadi iz školjke.

Povezano

Sve vesti