Dragana Todorović

Devojke vole kada se za njima zviždi?

Kada ona kaže "ne" dok je on miluje, ona u stvari misli "da"? Seks sa svojom devojkom, kada ona to ne želi, nije silovanje jer ti je ona devojka? Ima još ovakvih pitanja, a evo i odgovora...

Devojke vole kada se za njima zviždi? Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kažu da je ljubav glavni pokretač u životu, ali kažu i da ljubav može da boli.

Ova druga tvrdnja bila je jedna od tema konferencije "Teen Talk" (tinejdžerski razgovori), koja je održana u Domu omladine u Beogradu.

Na bini "profesionalci", u publici tinejdžeri iz različitih delova Srbije, a razgovaralo se o tome kako treba da izgleda zdrava veza, šta sve spada pod partnersko nasilje i kako se tome suprotstaviti.

"Nasilno ponašanje se u Srbiji dosta teško prepoznaje, a naročito se retko povezuje s rodom. Kao da ne primećujemo da su nam devojčice i devojke više izložene nasilju nego dečaci i da su nekada žrtve samo zato što su devojčice", rekla je Ivana Zelić, vršnjačka edukatorka Autonomnog ženskog centra, koji je uradio istraživanje u okviru kampanje "Mogu da neću".

"To istraživanjeje pokazalo da svaki četvrti dečak i svaka deseta devojčica misle da jedan šamar nije nasilje. Takođe, svaka treća mlada osoba, bilo da je devojčica ili dečak, smatraju da ukoliko devojka obuče kratku suknju ili uzanu majicu, ona na neki način izaziva nasilje i odgovorna je ako joj se nasilje desi", rekla je Zelić.

Veći problem, je kaže ona, to što devojčice vrlo često smatraju da su same krive i da su na neki način, najčešće svojom garderobom, isprovocirale nasilinika.

"Mi smo se trudili da tokom rada sa mladima te stavove promenimo, da ukažemo na to da svako ima prava da se obuče kako želi. Garderoba nije poziv na nasilje i veoma je važno da svaka devojka to zna."

Radionice su pokazale i da osim mita o takozvanom provokativnom oblačenju, postoje i neki drugi mitovi u vezi sa partnerskim nasiljem, u koje naše društvo generalno veruje:

Sve devojke i žene vole kada se za njima zviždi?

Nakon slajda sa ovim pitanjem, iz publike se čulo i "da" i "ne". Pogađate? Devojčice se nisu sa ovim složile, ali neki dečaci jesu.

"Devojčice žele pažnju, a zvižduk nije pažnja!", rekla je jedna srednjoškolka, a druga se nadovezala ovako: "Mislim da pitanje nije dobro postavljeno jer sigurno ima devojaka koje vole kada se za njima zviždi, ali ima i onih koje to ne vole. Dakle, ne možemo nikada da kažemo šta baš sve žene vole ili ne vole".

Kada devojka kaže – ne – dok je partner miluje, ona u stvari misli – da?

Publika je i u vezi sa ovom tvrdnjom bila podeljena.

"Na radionicama smo imali priliku da čujemo od nekih devojaka da su bile neodlučne. Tokom maženja sa svojim dečkom rekle bi - ne - jer nisu bile sigurne šta žele. I to je sasvim u redu. Poenta je da shvatite da dokle god niste u potpunosti sigurni, dokle god vaše - da -  nije autentično, vaš partner ne sme da uradi ništa više. Vaše – ne – uvek znači: ne sada, nisam sigurna, kasnije", objasnila je tinejdžerima Sanja Pavlović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra.

Seksualni odnos sa devojkom kada ona to ne želi ipak nije silovanje jer je to tvoja devojka?

"Ovo pitanje može da se odnosi i na brak – da li je seks bračna obaveza ili ne? Da li žena mora da pristane na seks uvek kada njen muž to poželi? Naravno da ne jer seks nije dužnost, već plod svesne volje. Zato uvek jasno recite šta želite, a šta ne, jer sve što vam neko uradi protiv toga, pa makar to bio i vaš dečko ili muž... onda je to silovanje", objasnila je Sanja.

Alkohol i zloupotreba droga su stvarni uzroci nasilja?

Iz publike se uglavnom čulo "ne" kao odgovor, a jedan tinejdžer je to ovako obajsnio: "Nisu svi ljudi koji su skloni alkoholu i drogama nužno i nasilni, isto kao što nisu ni svi nasilnici alkoholičari ili narkomani. To može da pojača želju nekoga da da se nasilno ponaša, ali nikako nije jedini uzrok".

Silovatelji su samo nepoznati manijaci u mračnim ulicama?

Ovo je jedino pitanje na koje su svi odgovorili isto – ne.

"Silovatelji mogu da budu i najbliži prijatelji, komšije, rođaci, čak i naši profesori", dobacio je neko iz publike.

Kako biste vi odgovorili na ova pitanja? Pišite nam u komentarima.

Pročitajte i ovo:

Pročitaj pre nego što postaneš žrtva

Ljubomora NIJE lice ljubavi, već signal za UZBUNU

Ti si seksualni manijak ako radiš nešto od OVOGA

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.