• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrebovi koji se pamte: Kad je cedulja zbunila Sepa

Autor Mladen Šolak

Iščekujući spektakl u Kremlju, podsetimo se kako su izvlačene kuglice za Svetska prvenstva kroz istoriju.


Svetsko prvenstvo u fudbalu, najveće sportsko takmičenje na svetu, za mnoge počinje pola godine ranije - na žrebu.

Glamurozna svečanost izvlačenja kuglica sa imenima učesnika, donosi sa sobom miris završne smotre, a draž iščekivanja dodatno čini nestrpljivim one koji će gledati svoje reprezentacije među 32 najbolje.

"Kada će više da počne?!", pitanje je koje se od tog trenutka sve glasnije čuje i odjekuje sve do početka turnira koji svet čeka četiri godine.

Ove jeseni, žreb će biti održan u Kremlju i zakazan je za petak u 16 časova po vremenu u Srbiji, a moći ćete da ga ispratite u tekstualnom prenosu na MONDO portalu.

Simulacija žreba je već izvedena i nismo prošli loše!

Kroz noviju istoriju, ta svečanost izaziva zaista veliku pažnju i pamti se po brojnim detaljima. Ko izvlači kuglice, koja pesma se izvodi, ko je napravio kakav gaf...

Od tridesetih godina, FIFA i organizatori pristupali su žrebu sve ozbiljnije i ozbiljnije, počev od čuvenog Montevidea, pa sve do poslednjih turnira.



MONTEVIDEO I KUGLICE TRI DANA PRED TURNIR...

Izvor: MONDO/P. Vujić

Organizacija prvog Svetskog prvenstva, na kojem je učestvovala i Jugoslavija, nije ni podsećala na današnje spektakle.

Ekipe nisu igrale kvalifikacije za Montevideo, već su dobijale pozivnice, a četiri evropske selekcije (uključujući i našu) putovale su morem tri nedelje do Urugvaja. Žreb je održan tek kada su doputovale i to samo tri dana pre prvih utakmica.

S obzirom na to da se u Južnoj Americi pojavilo 13 timova, odustalo se od prvobitne ideje da ekipe odmah igraju nokaut fazu, već se pristupilo grupama iz kojih su pobednici odlazili u polufinale.

PARIZ 1938: JEDAN TIM FALIO, ENGLEZI ODBILI

I u Rimu 1934. godine žreb je organizovan pred turnir, a zapaženiji je ostao uvod u Svetsko prvenstvo 1938. godine, kada je na završni turnir došlo 15 od 16 kvalifikovanih timova, jer je Austrija u međuvremenu anšlusom postala deo Nemačke, pa je njeno mesto bilo ponuđeno Englezima.

Ostrvljani su odbili i taj poziv, kao što pre toga nisu želeli ni u kvalifikacije, pa je unuk Žila Rimea u Parizu izvlačio papirić manje (15), a Šveđani su prvo kolo turnira prošli bez borbe. U drugom su preslišali Kubu, a u trećem je njih preslišala Mađarska.

RIO 1950: "DA NE PUTUJU UZALUD IZ EVROPE..."

Brazil je bio organizator prvog Svetskog prvenstva održanog posle rata, a žreb je održan u državnom ministarstvu spoljnih poslova. Kvalifikacije su prošle uglavnom konfuzno i timovi su imali pravo da se uključe i posle eliminacije. Ekipe su u Riju bile razvrstane u tri "šešira": dva od po četiri tima, a jedan od tri i dodatna dva. Konfuzija je ipak završena jasnim raspletom, pa je Urugvaj istorijskom pobedom protiv Brazila 2:1 postao šampion.

Jedan od glavnih razloga za uvođenje novog, grupnog formata bilo je pravdanje dalekog putovanja Evropljana, koji ne bi dolazili samo da odigraju jedan nokaut meč, već su ostajali na bar po tri, uključujući Jugoslaviju.

Procedura i sistem su već na sledećim turnirima postajali jasniji...

LONDON 1966: PRVI PUT PRED KAMERAMA

Žreb za čuveni Mundijal u Engleskoj ostao je upamćen zbog toga što je bio prvi koji je direktno prenošen pred TV kamerama. Održan je u Rojal Garden Hotelu u Londonu i nagovestio je kakvi će spektakli nastati od tog događaja u godinama i decenijama koje slede.

Pogledajte kako je to izgledalo.

FIFA Svetsko prvenstvo
Izvor: YouTube

 1982, MADRID, KAD JE BLATER ZABORAVIO...

Ceremonija žreba za Svetsko prvenstvo u Španiji održana je 16. januara 1982. godine pod pokroviteljstvom tamošnje kraljevske porodice. Pred velikim brojem novinara, TV kamera, gostiju i učesnika dogodila se jedna od najkrupnijih grešaka.

Žreb je vodio gensek Sep Blater zajedno sa Hermanom Nojbergerom, direktorom Mundijala od 1978. do 1990, a ekipe su bile razvrstane u četiri šešira. U prvom su bili nosioci, a u preostala tri ostali učesnici. Ceduljice su izvlačene jedna po jedna i ekipe su tim redosledom popunjavale grupe, uz jedini uslov da dva tima iz Južne Amerike ne mogu u istu grupu.

Međutim, Sep Blater se zbunio kada mu je u ruke došao papirić sa imenom Škotske i to je zaboravio, pa je Belgiju stavio u Grupu 1, a Ostrvljane u Grupu 3. Kad je shvatio grešku Švajcarac je zaustavljao izvlačenje, vraćao Belgiju u Grupu 3...

Prilično neprijatna scena.

Žreb za Svetsko prenstvo
Izvor: YouTube

1990, RIM I GLAMUR

Italijani nisu dozvolili da Sep Blater bude glavna zvezda, a on nije imao ništa protiv.

Žreb za Svetsko prvenstvo 1990. godine održan je u Rimu i ostao je upamćen i po učešću niza velikih zvezda, kao što su tenor Lučano Pavaroti, glumica Sofija Loren, fudbalske legende Pele, Karl Hajnc Rumenige, Bobi Mur...

Bio je to najambiciozniji spektakl dotad izveden.

1994: KAD JE VILIJAMS NERVIRAO ŠVAJCARCA



Robin Vilijams: "Gospodine Blader (Bladder - bešika) tako je lepo sresti vas. Osećao sam vas toliko godina. Puni ste, pretpostavljam? O, pogledajte, najveći ekran za lutriju na svetu. Sada je vreme da izvlačimo plave loptice?", pitao je slavni glumac sekretara FIFA i počeo da navlači hiruršku rukavicu.

Sep Blater: "Stanite, stanite, ne još. Još nije vreme za Aladina...", rekao je Blater, pa vidno nervozniji nastavio: "U redu, drago nam je što ste sa nama Robine, ili bolje da kažem 'gospođo Daubtfajer'.



Izveštačeni pokušaj šale ipak nije uspeo...

Vilijams: "Hvala vam gospodine 'Bladder'... Zanimljivo je da sam vas ipak malopre video u muškom toaletu", nastavio je glumac.

Ovako je zaista izgledao početak žreba za Svetsko prvenstvo u SAD, održan u Las Vegasu, u prisustvu brojnih zvanica, među kojima je bio i bokser Ivander Holifid.

Zaključimo samo da slavni glumac, u svom stilu, nije dozvolio da baš sve ide po protokolu.

1998: PRVI ŽREB NA STADIONU

Francuzi nisu žalili novac i trud da organizuju Svetsko prvenstvo, a prvi veliki šou napravili su već u decembru 1997. godine, kada su žreb održali na Velodromu, pred 38.000 gledalaca.

Bekenbauer, Žorž Bea, Remon Kopa i ostali akteri čitali su imena 32 učesnika finala, smestivši i reprezentaciju Jugoslavije u Grupu F - prvi put posle raspada SFRJ.

2006: HAJDI SMO DOBRO ZAPAMTILI...

Srbija i Crna Gora zaigrala je na svom prvom i jedinom Svetskom prvenstvu pod tim imenom, a učešće državne zajednice izazvalo je posebnu pažnju i niz sastanaka u FIFA.

Posle dugih rasprava i neodustajanja nekoliko strana, Srbija i Crna Gora smeštena je u posebni šešir pred žreb, koji je vodila i nemačka manekenka Hajdi Klum. Spletom ne baš srećnih okolnosti, izabranici Ilije Petkovića izvučeni su u grupu sa Argentinom, Obalom Slonovače i Holandijom. Na epilog ne bi trebalo podsećati.

Bila je, bar na žrebu, to dobra zabava.


2010: A, NI ONA NAM NIJE 'POMOGLA'....

Ni Šarliz Teron nam nije donela previše sreće u Kejptaunu, 4. decembra 2009. godine.

Holuvdska glumica izvlačila je kuglice zajedno sa generalnim sekretarom FIFA Žeromom Valkeom, Dejvidom Bekamom, Hajle Gebreselasijem... Taj žreb je gledalo više od 250 miliona ljudi širom sveta.

Ovog petka ceduljica sa imenom Srbije ponovo će biti izvučena, a "orlovi" će saznati imena rivala na najvećem turniru. Jedan od učesnika spektakla biće i Maradona.

Žreb u Kremlju pratite uz MONDO. Petak, 16 časova.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

samo kazem

jedva cekam da skupljam slicice :D

ping pong

Na konto Engleza i njihove,uglavnom neopravdane, nadmenosti i odbijanja da igraju SP sve do 1950. Oni su se prvi put na SP pojavili 1950. godine i doziveli sramotu kakva prilici samo samo onome koji se tako nadmeno i bahato ponasa. Izgubili su od ni 5 ,ni 6 nego od Amerikanaca (posle i od Spanije) i kuci se vratili iz grupe. :D

Najnovije

Kolumnisti