• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WB: Srbija popravila prijave ali poreski sistem...

Izvor MONDO/Agencije

Prijava plaćanja poreza u Srbiji lakša je nego pre pet godina, zahvaljujući upotrebi novih tehnologija u poreskoj administraciji, ali je poreska reforma zastala na početku, ocenjuje Svetska banka.

U najnovijem izveštaju Paying Taxes 2018 (Plaćanje poreza), koji je Svetska banka izradila u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Prajsvoterhaus Kupers (PwC), navodi se da je upotreba novih tehnologija pojednostavila poreski sistem ali da je u Poreska uprava imala mnogo manje aktivnosti da prijavu poreza dovede na sledeći (viši) nivo. 

To je dovelo da malog pada u performansama zemlje, u poređenju sa konkurentima iz regiona Centralne Azije i Istočne Evrope, koji su nastavili sa inovacijama.

Dalja digitalizacija procesa poreske prijave zahteva modernizaciju poreske administracije i građenje kapaciteta poreskog ne samo za e-prijavu, već i poboljšanje precene rizika, kvaliteta revizije i stalnosti i jednoobraznosti (konzistentnosti) u primeni propisa.

I pored napretka koji je učinjen, srpska poreska administracija je još na početku puta da transformiše poreski sistem zemlje u zaista moderan sistem okrenut poreskom obvezniku.

Iako postoje inicijative i projekti s ciljem pojednostavljenja lokalnih taksi i dažbina i parafiskalnih nameta, kao i projekti pojednostavnjenja i poreskihprocedura i poreskoh izveštavanja, vidi se samo mali progres u ovim važnim oblastima, navodi se u izveštaju Svetske banke.

NEŠTO BOLJE, NEŠTO GORE

U kategoriji ukupan porez i nivo doprinosa, Srbija je u donjoj polovini liste, daleko ispod Makedonije i Kosova (Svetska banka samoproglašenu državu vodi odvojeno), ali i Crne Gore, BiH, Albanije...

Slična je slika i u kategoriji vremena potrebnog za prijavu, a kod ukupnog broja plaćanja, Srbija je sa 33 plaćanja na samom dnu. Iako je ovde broj plaćanja na šalterima prepolovljen sa 67 na 33 u toku 2013-15, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza, i dalje su od nas gori samo u Albaniji (35 ) i Kirgiziji (51).

Alo nije sve tako crno. U kategoriji vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji, ono je skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013,

Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 posto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 procenata, ali je u srpskom slučaju povećano u prethodnih nekoliko godina.

Prema indikatoru plaćanja poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan i centralnu Evropu Tomas Lubek je ukazao da Srbija ima dobar rezultat u indeksu koji meri vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza, ali da postoji prostor za dalji napredak.

"Oblast plaćanja poreza je izuzetno važna, jer ako imate jednostavnije procedure za izvršavanje poreskih obaveza, posebno za male subjekte, imaćete i veći procenat kompanija koje ne posluju u sivoj zoni već u zakonom dozvoljenoj zoni", istakao je Lubek.

Centralno mesto u ovogodišnjem izveštaju zauzima tehnologija, koja prema rečima Toma Dejna iz kompanije PwC Britanija, olakšava život poreskim obveznicima, ali i poreskim vlastima u smislu toga da poreznici sada plaćaju porez onlajn i tako dobijaju mnogo više informacija.

"Uočavamo veliki napredak u Srbiji u proteklim godinama, u smislu skraćenja vremena potrebnog za izvršavanje poreskih obaveza, jer kompanije sada najveći deo poreza mogu platiti onlajn. Broj plaćanja je značno pao u poslednje tri godine", kazao je Dejn.

Branka Rajičić iz kompanije PwC Srbija je istakla da je ovo prvo regionalno predstavljanje izveštaja posle globalnog predstavljanja izveštaja prošle nedelje u Dubaiju.

Primena tehnologije od strane poreskih obveznika i administracije je, kako se navodi u izveštaju, uticala na smanjenje opterećenosti izvršenja poreskih obaveza za firme u Srbiji.

Dodaje se da je Srbija preduzela kontinuirane napore u proteklim godinama kako bi poboljšala poslovnu i investicionu klimu u zemlji, a da je to imalo efekta pokazalo se kroz znatno poboljšanu poziciju Srbije na Duing biznis listi.

Na regionalnom predstavljanju izveštaja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju izneti su detaljni rezultati analize o poreskim režimima u 190 zemalja sveta iz globalne i lokalne perspektive.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image