Tanjug

EU: Srbija u pravosuđu napravila mali korak

Autor:

Srbija nastavlja napredak u približavanjima standardima pravde u EU, ali je pred njom još dosta izazova, zaključila Evropska komisija u polugodišnjem izveštaju u vezi s pregovorima o poglavljima 23 i 24.

5
A- A A+

U ovom izveštaju, u vezi sa poglavljima koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, ističe se da je reforma pravosuđa u toku i da postoje aktivnosti sa ciljem da se uspostavi efektivno i transparentno sudstvo.

Sloboda medija i dalje izazov

Kada se radi o slobodi izražavanja i medija, u dokumentu se navodi da Srbija "nastavlja da se suočava sa ozbiljnim izazovima u pravcu stvaranja okruženja pluralističkih medija", prenele su "Novosti".

Kako se navodi, zaključeno je i da je napravljen mali konkretan napredak u postavljanju sudija i tužilaca po objektivnom kriterijumu zasluga, a istaknuto je i da je započeta izrada nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, pišu današnje "Večernje novosti".

U Izveštaju EK stoji da se očekuje napredak u radu Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da je usvojen Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima, kao i za borbu protiv terorizma.

"Nastavljaju se i napori u oblasti migracija i azila, upravljanju granicama i sudskoj saradnji. Srbija igra aktivnu ulogu u migracionoj krizi i efikasno sarađujući sa susednim zemljama", piše u dokumentu.

Tači kritikuje Evropsku komisiju: Nagrađuju Srbiju

Takođe, u izveštaju je istaknuto da su nastavljeni napori u rešavanju fenomena neosnovanih zahteva za azil, očekuje se dalje usklađivanje sa tekovinama EU u ovoj oblasti, a primećeni su i određeni nedostaci u readmisiji sa trećim zemljama.

Polugodišnji izveštaj sadrži i preporuku da treba da se pojačaju napori u istragama o pranju novca, a utvrđeno je da zakon daje dobre osnove za borbu protiv organizovanog kriminala gde se takođe očekuje dalji napredak.

Primećen je i napredak u obrazovanju na jeziku manjina.


Povezano

Sve vesti