mondo.rs

HAOS U HAGU: Popio otrov posle izricanja presude!

Autor:

Jedan od osuđenih za udruženi hrvatski zločinački poduhvat u slučaju "Prlić" u Haškom tribunalu popio otrov pošto mu je izrečena presuda. On je nešto pre 14 h odvezen u bolnicu, ali je ubrzo umro.

60
A- A A+

Prava drama u Haškom tribunalu! Slobodan Praljak, koji je danas drugostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora u sudnici je popio otrov i tako izvršio samoubistvo.

Zagrebački Index.hr javlja da je Praljak bio 20-tak minuta u nesvesti, da je u zgradi bio i tim za reanimaciju, da su na licu mesta bile brojne ekipe Hitne pomoći, a da su zgradu nadletali helikopteri.

Poslednje informacije koje prenose novinari iz Hrvatske su da je Praljak odvezen u bolnicu i da je u njoj preminuo.

Cela situacija izgledala je neverovatno i dramatično:

"Nisam ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak i onda iskapio čašicu.

Posle toga tražio se lekar. Čitanje presude je prekinuto.

Praljak je, pošto mu je potvrđena prvostepena presuda rekao da je odbacuje. Onda je uzeo čašicu otrova. Sudija mu je vikao da prestane i zamolio ga da sedne. Advokat Praljka rekao je da je u pitanju otrov. Pogledajte snimak:

Izvor: youtube

Pripadnici obezbeđenja, Praljka su izveli iz sudnice.  Zabranjeno je fotografisanje, a Hitna pomoć ušla je u zgradu suda.

Pre nego što je zasedanje prekinuto, čule su se i reči sudija Ađijusa "nemojte nigde odnositi čašu iz koje je nešto popio".

Spuštene su zavese u sudnici.

Na galeriji gde sede porodice osuđenika čulo se glasno "Neee" dok je Praljak potezao iz čašice, javljaju novinari iz sudnice.

Nije jasno kako je uspeo da unese čašicu u sudnicu.

Tim za reanimaciju ušao je u sobu u koju je Praljak izveden. Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga pomere.

Hrvatski sabor prekinuo je posle  vog incidenta sednicu, javljaju hrvatski mediji.

Do tog trenutka, Tribunal je potvrdio kaznu od 25 godina Prliću i zatvorske kazne od 20 godina Bruni Stojiću i Praljku. 

Nakon Praljkove smrti nastavljeno je čitanje presude. Žalbeno veće Haškog suda u nastavku izricanja presude potvrdilo je i 20-godišnju kaznu zatvora Milivoju Petkoviću, a Valentinu Ćoriću na 16 godina. Načelniku Ureda za razmenu zarobljenika Berislavu Pušiću takođe je potvrđena kazna od 10 godina zatvora.

HAG: Tuđman je zločinac!

Povezano

Sve vesti