MONDO/Beta

Hrvatski premijer: Osporićemo presudu Haga

Autor:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavioda će Hrvatska pokušati pravnim i političkim mehanizmima da ospori delove haške presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata.

1
A- A A+

Ti delovi se odnose na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz '90-tih za ratna zbivanja u BiH.

"Hrvatska će davati snažnu podršku BiH, Hrvatima u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmama da vidi šta može učiniti u osporavanju delova presude", rekao je Plenković na početku sednice Vlade.

On je naglasio da Haški tribunal sudi pojedinicima, a ne državama i da "s te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi uticali na njenu odgovornost". Plenković je dodao da presude suda moraju doprineti i procesu utvrđivanja istine i pomirenja.

HAG: Tuđman je zločinac!

Hrvatski premijer na početku svog obraćanja ponovo je izrazio saučešće porodici jednog od osuđenih iz šestorke, Slobodana Praljka, koji se juče po izricanju presude ubio popivši otrov u sudnici Haškog tribunala.

"To je događaj bez presedana za sud. On je na neki način uputio poruku šta misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna", dodao je hrvatski premijer.

Premijer je takođe izrazio saučešće porodicama svih žrtava u BiH, bez obzira na to ko su počinioci zločina.

Toksikolog: Praljak umro zbog spore reakcije

On je nekoliko puta istakao da je Hrvatska pomagala BiH u vreme rata '90-tih i u vreme "agresije" na tu zemlju. Naglasio je i da je za Hrvatsku BiH prijateljska susedna zemlja, kao i da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za funkcionalnost i budućnost te države.

Vučić o Praljku: Nije kukavica i nije za ruganje; Ne razumem Plenkovića

Sabor Hrvatske danas je sednicu počeo minutom ćutanja za Praljka, a trebalo je da bude pročitana i zajednička izjava parlamentarnih stranaka u vezi sa haškom presudom.

Protiv te izjave izjasnili su se poslanici opozicione stranke Glas. Poslanik te stranke Goran Beus Rihemberg napisao je na Facebooku da se ta stranka protivi instrumentalizaciji Sabora.

"Samoubistvo je izvršio pravosnažno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni", naveo je Beus Rihemberg.

Advokat: Kako je Praljak uneo otrov? Lako!

Šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne Haški tribunal je u sredu izrekao konačnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima tokom rata u BiH.

Povezano

Sve vesti