Krista Bel, fatalna žena koju želite da upoznate

A, mi smo imali priliku da baš to i uradimo, i saznamo više o lepotici iz "Tvin Piksa", njenoj muzici, prijateljstvu sa Dejvidom Linčom i "kosmičkim" pogledima na svet!

2
A- A A+

Pevačica i glumica Krista Bel (39), došla je u Beograd kako bi nastupila u KC Gradu u okviru festivala "Parelel" i beogradskoj publici predstavila svoj novi album pod nazivom "We dissolve". Mediji su je nazvali "muzom Dejvida Linča" zbog njihove dugogodišnje saradnje i prijateljstva, a njena pojava u trećoj sezoni serije "Tvin Piks" je izmamila uzdahe gledalaca, jer je prava "femme fatale".

Prilika da je upoznamo i razgovaramo sa njom je to i potvrdila, jer Krista jednostavno zrači pozivitnom energijom i senzualnošću koja uz njenu pojavu dolazi prirodno.

Videli smo i čuli mnogo pesama koje je radila u saradnji sa Linčom i navikli se na prepoznatljiv "magični" zvuk koji su njih dvoje zajedno stvarali, ali album "We dissolve" je prvi koji nije nastao u saradnji sa Linčom, već sa legendarnim Džonom Perišom, a Krista nam je otkrila kako se saradnja sa ove dve osobe razlikuje.

"Jedna od glavnih razlika je to što su Dejvidove i moje kreacije stvarane tokom dugog perioda, i na njih je uticala naša povezanost i prijateljstvo. Svirali bismo, a onda bismo otišli da popijemo kafu i popušimo cigaru - ne ja, naravno, Dejvid puši. I to je bilo jedno dugo putovanje koje nije moralo da ima cilj, ali je od svega toga nastalo mnogo predivne muzike i dva albuma. Ali, sa Džonom, bila sam više fokusirana na proizvod koji sam htela. Moj saradnik i ja smo oko godinu i po dana pisali pesme i slali ih Džonu, a kada smo došli u studio, sve smo završili za samo 18 dana. Volim da se šalim da je sa Dejvidom bilo potrebno 18 godina za dva albuma, a sa Džonom 18 dana. Jednostavno su to bila dva drugačija putovanja, a obojica su veoma samouvereni i skromni, i zainteresovani za čistotu zvuka. Mislim da su obojica uradili odličan posao, ali na drugi način", rekla je ona za MONDO.

"We dissolve" u bukvalom prevodu znači "rastvaramo se" - šta ovaj naslov znači za tebe i iz kog aspekta tvog života je potekao?

"Postoji nekoliko nivoa značenja. Prvo je o ljubavi i vezama gde se možda toliko spojite sa nekom osobom da možete da se rastvorite u njih i možete da osetite toliko ljubavi i bliskost tako da ne znate gde jedna osoba počinje a druga se završava. To je uvek bila neka romantična misao koja je meni primamljiva – da se rastvorimo u drugo ljudsko biće. A, onda, zbog toga što sam fascinirana kosmičkim misterijama i osećam se kao da smo svi spojeni, tu je i rastvaranje naše individualnosti u nešto veće. Poništavanje bilo koje vrste izolacije u svesnost ultimativne povezanosti sa svima (smeh) – sviđa mi se kako to zvuči! I na kraju, naziv ovog albuma je u vezi sa mojim drugim porodičnim biznisom, a to je da posedujem prirodno, organsko groblje. Tako da, mi se rastvaramo i telo se vraća zemlji na najprirodniji mogući način, i to je ono što mi radimo na mom groblju. Tako da je album malo i reklama za groblje (smeh) – dođite i budite sahranjeni ovde, vratite se zemlji!"

Izvor: YouTube

Upoznala si Dejvida Linča kada si bila prilično mlada 1999. godine. Kakvo je to bilo iskustvo za tebe tada i na koje načine se vaš odnos razvijao kroz kreativnost koju ste stvarali i delili od tada?

"Pre nego što sam ga upoznala sam bila mnogo nervozna, jer upoznajete Dejvida Linča i ne znate šta će da se desi ili šta da očekujete. Konačno sam došla ispred njegove kuće, bila sam baš nervozna, a on je otvorio vrata i rekao: 'Krista Bel!' Na licu je imao širok osmeh, a ruke je otvorio za zagrljaj i pomislila sam: 'Ti si pun ljubavi i osoba koja razume moju poziciju.' Bilo je toliko pozitivno, a tako je i od tada. Vremenom smo razvili prijateljstvo i nikada ne uzimam zdravo za gotovo to što je Dejvid u mom životu. Dokazao se kao prijatelj, kao neko ko me podržava, i tokom godina se pokazalo divnim koliko je bio tu za mene i koliko sam imala prilike da od njega naučim."

Došli smo i do dela gde te mnogi nazivaju "Dejvidovom muzom". Jednom prilikom je za tebe rekao da si "najlepši vanzemaljac kojeg je ikada video da nastupa", kao i da si "san koji se ostvaruje". Kako se osećaš povodom toga, da te na taj način prepozna i o tebi govori neko kao što je Linč?

"Da budem iskrena, nije me Dejvid lično nazvao svojom muzom, već je to rekao jedan novinar. A, Dejvid, Bog ga blagoslovio, nije to porekao. Ali, Dejvidu muza nije potrebna, Dejvid je najkreativnija osoba i ima ljude u svom životu koji su kao katalizatori za neke stvari. On konstantno slika, komponuje, piše... Voli da nalazi ljude sa kojima se spoji na nekom nivou i ubacuje ih u razne projekte. Tako me je pozvao i da učestvujem u stvaranju 'Tvin Piks'. On je osoba koja slavi kreativne veze koje nađe u svom životu. Čekaj, zaboravila sam pitanje (smeh). Dakle, što se tiče te neke dinamike, više bih volela da me opisuju kao njegovu saradnicu ili štićenicu."

Izvor: YouTube

Pored Kriste Bel pevačice, takođe smo te upoznali u ulozi Temi Preston, FBI agenta iz serije "Tvin Piks". Kako se pevačica prilagodila situaciji u kojoj je glumica, i šta je ovo iskustvo tebi donelo?

"Gluma i pevanje dolaze iz istog mesta, ali se koriste drugačiji 'alati'. Ja nisam imala neke posebne alate za glumu, ali sam imala Dejvida koji je verovao da ja to mogu. Bavim se muzikom više od 25 godina i to je bukvalno prva priroda za mene, ali gluma je bila izvan moje zone komfora – što je dobro! Hoćete da osetite vrelinu, hodate na prstima i stalno budete pred izazovima, pa cenim što je Dejvid verovao da ja to mogu da uradim, jer ja nisam bila toliko sigurna (smeh). Želela sam da budem odlična zbog Dejvida, a on je imao viziju o toj ženi (meni) koju poznaje već toliko godina da je stavi u taj lik, a dinamika koju mi imamo i živimo se prenela na dinamiku između Temi i Gordona. Kad je počelo da se dešava, nekako je sve imalo smisla i došlo na svoje mesto, ali sam u početku bila malo, pa, prestrašena."

Koliko je bilo različito iskustvo raditi sa Dejvidom Linčom kao muzičarem u poređenju sa Dejvidom kao glumcem i rediteljem?

"Dejvid kao muzičar i ja, imamo mnogo više 'jedan na jedan' vremena u studiju. On svira muziku, a ja smišljam melodije i onda pričamo o vizijama koje imamo za pesmu. A, sa Dejvidom na setu kao glumcem i rediteljem, imamo tu drugu dinamiku koja se dešava. Tekst je već napisan, scena je već postavljena, a onda ulazite u sve to uz tekst koji ste već zapamtili, i ima mnogo manje improvizacije u odnosu na rad u muzičkom studiju, drugačiji je proces. Tu su i drugi ljudi sada sa nama u toj jednačini, ali Dejvid je sve vreme tu kao naša stena i kapetan kojem verujemo."

Izvor: YouTube

Prvi put si u Beogradu, pa da li si imala prilike da obiđeš grad pred nastup?

"Tek sam stigla! Putovali smo iz Italije i spavala sam samo dva sata, tako da kad smo došli u Beograd, imala sam dobar pogled na krevet (smeh). Sada idem na nastup, pa ću moći da se spojim sa publikom i osetim Beograd na taj način. A, nadam se da ću naredni put imati više vremena da istražim Beograd, jer sam čula mnogo lepih stvari o vašem gradu."

Ovo pitanje nisam planirala, ali moram da ga postavim jer me mnogo interesuje -  da li Dejvid Linč želi da bude sahranjen na tvom groblju?

"Znaš, pričali smo o tome. Nije me još pitao da mu sačuvam mesto, ali on na to gleda na dobru stvar – da se vratimo prirodi. Mislim da Dejvid ima svoje misteriozne planove u vezi sa tim kako će otići. Zamišljam da će se samo rasprsnuti u milijarde snopova svetlosti i nadam se pasti na svakog po malo, kako bi svi imali malo njega. Ali, nadam se da će se to dogoditi za hiljadu godinu, jer želim da ga zadržim u ovoj reinkarnaciji što je duže moguće!"

Pogledajte video isečak iz intervjua sa Kristom:

I atmosferu s nastupa!

Izvor: YouTube

Povezano

Sve vesti