Planirali brutalno ubistvo Tereze Mej!

Autor:

Britanija je osujetila plan o terorističkom napadu džihadista s ciljem da se premijerka Tereza Mej usmrti bombom u Daunung stritu,.

3
A- A A+

Dva muškarca će zbog toga biti izvedena pred sud na osnovu optužbi za terorizam, javljaju britanski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Plan je, kako navode mediji, bio da se najpre detonira bomba kod bezbednosne kapije ispred Dauning strita, gde se nalazi premijerkina kancelarija i privatne prostorije, pa da se potom na premijerku krene nožem, a bilo je planirano da se realizuje u maju iduće godine, prenosi AP.

Portparol premijerke Mej nije želeo da komentariše informacije o zaveri, ali je više britanskih listova navelo da su dva mlada muškarca, koja su uhapšena u Londonu i Birmingemu prošle nedelje, pripremala njeno ubistvo.

Britanska policija je saopštila samo da se dva muškarca, starosti 20 i 21 godinu, terete za planiranje terorističkih napada i da treba da se danas pojave u sudu u Vestminsteru, javlja Rojters.

Policija je uhapšene identifikovala kao Naimura Zakariju Rahmana (20) iz severnog dela Londona i Muhameda Akiba Imrana (21) iz jugoistočnog dela Birmingema.

ISIS zove Albance: Vukovi, koljite za Božić!

"Skaj njuz" navodi da je plan osujećen prošlonedeljnim hapšenjem dvojice muškaraca i da je ozbiljnost zavere tolika da je generalni direktor britanske bezbednosne agencije MI5 o tome obavestio ministre u vladi.

Nakon četiri ekstremistička napada od početka godine, u kojima je ubijeno 36 ljudi, Britanija se suočava sa najvećom pretnjom islamističkih ekstremista ikada, napominje britanska agencija.

Povezano

Sve vesti