Skupština: Posle 9 sati, konačno dnevni red

Skupština Srbije utvrdila je danas, posle oko devet sati, dnevni red sednice na kojoj će poslanici razmatrati Predlog budžeta za 2018. godinu i još 30 tačaka.

71
A- A A+

skupština, Skupština Srbije, parlament Foto: MONDO/Predrag Vujić


Predloženi budžet poslanicima treba da obrazlaži ministar finansija Dušan Vujović.

Skupština je odbila da na dnevni red uvrsti predloge opozicije.

Ukupno je bio podnet 171 predlog za dopunu tačaka.

Većinom glasova odlučeno je da se objedini rasprava o svim tačkama dnevnog reda.

Skupština je do sada odbila više predloga opozicije za dopunu dnevnog reda, od kojih je DS podnela 50 predloga izmena zakona i 25 predloga za foirmiranje anketnih odbora.

Obrazlažući pojedine predloge, poslanik DS Balša Božović rekao je da SNS treba da bude sramota zbog umanjenja penzija.

"Sram vas bilo gospodo iz SNS", rekao je Božović, a predsednica parlamenta Maja Gojković mu je poručila da je prekoračio svaku moguću meru u obraćanju parlamentu, te da je direktno obraćanje bilo kome apsolutno zabranjeno u parlamentu.

"Vi uvek pravite problem. Povremeno se uzdržavate i onda počnete da vređate. Ne možete tako da govorite. Tolerisala sam uvrede i na moj račun. Nemojte to da radite", poručula mu je Gojković.

Božović je zatim ponovo kritikovao projekat "Beograd na vodi", rekavši da Beograd ima svoje simbole i identitet i da "ne treba neki Alabar iz Dubajia da pravi nove simbole" u Beogradu.

Naveo je i da Beograd s ozbirom na svoju tradiciju ne može da dobije "fontanu sa nekog sajta, tipsku fontanu koju je neko video u Dubajiu" i upitao gradsku vlast zašto je koštala dva miliona evra, kada na sajtu košta 500.000 evra.

"Kako je moguće da u svakom poslu, asfaltiranju, svakoj žardinjeri vi morate da se ugradite, da pljačkate i otimate i zato anketni odbor, da vidimo zbog čega je direktor muzičkog programa fontane plaćen mesečno 150.000 dinara. Ta fontana ima i direktora", tvrdi Božović, kojem je predsednica parlamenta zatim zbog tona kojim je govorio poručila: "Poslaniče, smirite se, niste na mitingu".

Poslanici su počeli da utvrđuju dnevni red danas oko 9 sati, a ukupno je podnet 171 predlog za dopunu.

U jednom trenutku je, međutim, proverom utvrđeno da nema kvoruma, pa je bila određena i petominutna pauza.

BEZ ZAVRŠNOG RAČUNA

Vlada Srbije je 29. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

O budžetu za sledeću godinu raspravlja se iako nije usvojen završni račun trošenja budžeta za 2017. godinu. Ovakva situacija, iako zakon nalaže drugačije, ponavlja se iz godine u godinu, tako da Skupština Srbije već petnaest godina nije usvojila Zakon o završnom računu budžeta.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara,. To je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Ministar finansija Dušan Vujović ranije je rekao da je predloženi budžet za iduću godinu planiran na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a.

Na dnevnom redu sednice biće i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu, koja se odnosi na sredstva koja će biti obezbeđena iz ovogodišnjeg budžeta za isplatu bonusa za pripadnike sektora bezbednosti u iznosu od po 10.000 dinara, koji će im biti isplaćen do kraja godine.

Povezano

Sve vesti