Vrh BIH kod Vučića: Izetbegović tera po svome...

Autor:

Delovalo je kao da je na današnjem sastanku članova Predsedništva BIH sa srpskim predsednikom u Beogradu sve prošlo uz kompromise, do "intervencije" Bakira Izetbegovića...

Trojica članova Predsedništva BIH u Beogradu. Posle zategnutih odnosa zbog stava bošnjačkog člana predsedništva Bakira Izetbegovića o Kosovu, koji je nedavno rekao da se nada da će BIH priznati njegovu nezavisnost, danas se u četvoro razgovaralo o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Razgovori, kako je preneo posle sastanka predsednik Vučić, nisu bili ni jednostavni ni laki. "Nismo tu da bi se voleli i grlili, već da bi rešavali probleme", rekao je srpski predsednik.

On je preneo da se, što se političkih pitanja tiče razgovaralo o tri važne stvari - pitanju razgraničenja dve zemlje, Kosovu i gradnji autoputa Beograd - Sarajevo. Što se Kosova tiče, kako je preneo Vučić, iznet je stav Predsedništva BiH da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BIH će imati stav kao Republika Srbija. "Veoma smo zahvalni na tom stavu, jer i Srbija poštuje integritet BIH", rekao je Vučić.

Šta bi? "Rekao tri puta, pa porekao..."

Posle ove Vučićeve izjave, reagovao je opet Bakir Izetbegović. On je na to rekao da će se odluke BIH o ovom pitanju donositi između tri člana predsedništva u Sarajevu, a ne u Beogradu.

"Mi ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, Srbije i Hrvatske, ali i Evropske unije", rekao je Izetbegović, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je rekao i da je zamolio predsednika Predsedništva BIH Dragana Čovića da stav da će BIH čekati stav Srbije o Kosovu iznese kao svoj lični, a ne kao jedinstven stav Predsedništva BiH.

Izvor: tanjug

Onda je predsednik Vučić rezignirano rekao: "Citirao sam ono što sam dobio zvanično tokom razgovora". "Eto tako izgleda i oko granice i oko svega", završio je Vučić.

Tako je, u prilično napetoj atmosferi završena konferencija za novinare.

A prethodno je bilo rečeno:

O GRANICI, PUTU, SARADNJI...

Veoma važno pitanje u razgovorima je granica između Srbije i BIH...

O tome, Vučić je rekao da su danas u non pejper formi dati predlozi, odnosno da ih je Srbija dala.

"Čini mi se da smo dobili načelnu saglasnost BIH, sačekaćemo da komisije rade", rekao je Vučić i objasnio:

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u celini na teritoriji Srbije i da smo zauzvrat spremni da damo četiri, odnosno 19 hekatara zemljišta na drugom mestu, gde god BiH to bude želela.

Kaže da su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Dug razgovor sa "trojkom" iz BiH (FOTO)

S naše strane smo napravili kompromise za koje ne bismo dobili lako odobrenje Skupštine Srbije i građana Srbije, rekao je Vučić.

Razgovaralo se i o dva dela teritorija u opštinama Priboj i Rudo, tu bi bila razmena teritorija na metar kvadratni, pa bi Srbija uzela deo koji joj je važan zbog pruge, a istu kvadraturu bi ponudili BIH - u pitanju je mala količina zemena teritorija na tom delu.

Hrvatske optužbe za agresiju neće ostati bez odgovora

Vučić kaže da je pitanje izmene hrvatskog zakonodavstva koje se tiče ratnih veterana, prema kojem su Srbi označeni kao agresori, veoma teška stvar za Srbiju i dodao da je nemoguće da ta stvar ostane bez odgovora. Danas nije vreme da se priča o tome, jer to nije tema, ali to je teška stvar za koju je nemoguće da ostane bez odgovora, rekao je Vučić.

 "Nama je važna pruga Beograd - Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim", kazao je Vučić.

Upitani da li su optimisti da će pitanje granice biti rešeno do kraja godine, kako su ranije najavljivali, Vučić je rekao da nije preterani optimista, ali da će učiniti sve da se to pitanje sto skorije reši, dok je Čović rekao da je on možda i preveliki optimista, te da je uveren da će članovi bosanskog predsednistva uskoro usaglasiti stavove i takvim rešenjem izaći i javno.

Vučić je  rekao da u suštini nije čuo sta je to što bi bošnjačku stranu zadovoljilo, ali je ponovio kako je to pitanje predložila Srbija da se reši, a da je Srbija čak u međuvremenu ponudila "non pejper" i da sad čeka odgovor BiH.

Kako je rekao, predlog Srbije je ono o čemu se razgovaralo i prilikom sastanka u Sarajevu, a to je da granica ide administrativnom linijom tamo dge su hidroelektrane, a da Srbija ima pravo službenosti na 99 godina.

"Iako znate da Srbija ima na hidroelektranama i vlaništvo i državinu, a mi smo spremni da pokažemo i papire o tome", primetio je.

Prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Što se ekonomskih pitanja tiče, Vučić je rekao da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci ove godine 1,424 milijarde evra. To, kako je rekao, svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.

"Naši ekonomski rezultati i sadradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše", rekao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je rekao i da su preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjene barijere u trgovin vezane za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Olakšan je i izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

ČOVIĆ OPTIMISTA

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je izjavio da je optimističan kada je reč o rešenju problema granica, da veruje da će brzo biti rešen, ali da je potrebno vreme da se postigne dogovor unutar BiH.

"Kao što zajednički moramo da rešavamo odnose sa Crnom Gorom, po pitanju granica...na isti način ćemo rešavati i sa Srbijom i Hrvatskom", rekao je on.

Čović je potvrdio reči predsednika Srbije rekavši da će BiH spoljnu politku prilagođavati stavovima Republike Srbije.

On se zahvalio predsedniku Srbije što im je pružio mogućnost da odluče i još razmisle o rešenju problema granice.

" Predlog o granicama je i danas manje više prihvaćen i nadam se da ćemo intenzivnijom komunikacijom doći do rešenja. Ostavite nam još malo prostora da se mi unutar BiH dogovorimo", rekao je on.

Povezano

Sve vesti