Nova atrakcija Beograda - "Odande–dovde"

Autor:

Beograd je dobio novu umetničku atrakciju kao dodatak budućoj pasareli od Kalemegdana do Savskog pristaništa.

Skulptura "Odande-dovde", delo srpskog umetnika Mrđena Bajića i britanskog Ričarda Dikona, pokazuje da se Beograd i Srbija menjaju, pošto je do pre tri ili četiri godine bilo teško zamisliti da će u našem gradu postojati skulptura koja je delo čuvenog vajara, rekao je na prezentaciji gradonačelnik Siniša Mali.

Haos i geometrija

Koautor Mrđen Bajić rekao je da skulptura predstavlja neodvojivi deo putanje celine pešačke pasarele koja bi trebalo da ponovo poveže prostorne punktove koje je istorija razdvojila. "Ona je istovremeno rezime istraživanja koje je započeto još 2006. godine. Skulptura evocira susret haosa i geometrije, prirodnog i urbanizovanog, modernog i tradicionalnog, vode i grada u kontinuitetu nestabilnih istorijskih okolnosti i posebnosti geografskog okruženja", rekao je Bajić.

Mali prisustvovao je primopredaji skulpture, donacije Delta holdinga, koja će krasiti buduću pešačku pasarelu između Kalemegdana i Savskog pristaništa a koja, kaže gradonačelnik, "realizuje višedecenijski san Beograđana".

"Uskoro ćemo imati pasarelu koja će povezivati Kalemegdan i Sava promenadu, ali postoji još dosta projekata koji menjaju lice Beograda. Danas je Srbija normalna zemlja, Beograd normalan grad i projekti poput ovog su postali realnost. Na ovaj način ostvarujemo vekovni san Beograđana, da se grad spusti na reke" – istakao je Mali.

On je podsetio da se trenutno uređuje pešačka zona, centar grada, fasade, kao i da Sava promenada, pored Beograda na vodi, pre tri godine nije postojala.

Prema njegovim rečima, nakon završetka radova imaćemo lepši izgled Kalemegdana, ali i promenade.

Ovako će da izgleda kalemegdanska pasarela (VIDEO)

"Ovo nije samo skulptura, već velika poruka, koja kaže da Ričard Dikon ima svoje interese i želje da menja Beograd. Naš grad postaje svetska metropola, jer ne postoji puno gradova koji mogu da se pohvale delom Ričarda Dikona. Menjamo grad, ali i sebe, jer želimo da ostavimo lepše mesto za život budućim generacijama. Polovinom naredne godine ova skulptura će postati novi simbol Beograda. Veliko hvala i autorima koji su uložili vreme i glavnom urbanisti Milutinu Foliću, ali i svim ljudima koji su doprineli pozitivnim promenama u Beogradu", zaključio je Mali.

Povezano

Sve vesti