Stigao je prvi SUPER SUV na svetu (FOTO, VIDEO)

Autor:

"Divlje goveče" je ugledalo svet i izgleda baš kako treba

Šta se desi kada ste proizvođač koji je imao jednu "miuru", neverovatnog "kuntaša" i prvi luksuzni SUV na svetu – LM002? Onda je logično da dobijete "urusa" – prvog super SUV-a na svetu, koji je i prvi model iz nove "Lamborginijeve" fabrike iz bolonjskog predgrađa Sant Agata.

Kada smo nedavno najavljivali njegov izlazak, bilo je poznata nekolicina činjenica.

Urus ili tur

Većina "lamborginija" je svoja imena dobila po nekom poznatom biku. Ta tradicija je nastavljena i kod "urusa". Naime, urus ili tur je divlji predak današnjih domaćih goveda koji je do 17. veka živeo širom Evrope i bio daleko veći od današnjih rođaka. Pravo ime za prvi SUV, pardon, super SUV.

"Urus" deli platformu sa braćom iz VW grupacije ("bentli bentajga", "audi Q7" i "porše kajen"), ali je za 10 centimetara niži od pobrojanih, odnosno visok je tačno 163,8 centimetara. Prvi SSUV je širok dva metra, a dugačak 511 cm.

U "urusu" se sedi očekivano nisko, ali će putnici i napred i pozadi uživati u punom komforu zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od tri metra. Prtljažni prostor, zapremine pozamašnih 616 litara, može se preklapanjem naslona zadnje klupe proširiti na skoro 1.600 litara.

Sve ovo zvuči kao opis bilo kog drugog SUV-a. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija.

Vozač je u centru pažnje i ima osećaj kao da sedi u kokpitu borbenog aviona, a ne jednog "terenca", jer ipak je u pitanju jedan pravi "lamborgini". A njegovo sedište je moguće pomerati na čak 18 strana.

A njegova zadnja sedišta… 

Šestougaoni elementi su sveprisutni – od digitalne instrument table, preko ventilacionih otvora, pa do držača za čaše. Osim ekrana ispred vozača, tu su još dva – u rasporedu kakav smo videli u novom "audiju A8".

Za potpunu "magiju" potreban je moćni agregat.

Ovde je "Lamborgini" pomalo razočarao svoje najveće fanove, jer nije ubacio atmosferske V10 ili V12 modele iz "hurakana", odnosno "aventadora", već V8 tvin-turbo agregat zapremine četiri litra, koji razvija 650 konjskih snaga uz obrtni moment od 850 Nm.

Ovaj SSUV će do 100 na sat stizati za 3,6, a do 200 za 12,8 sekundi. Maksimalna brzina mu iznosi 305 km/h.

Ako se pitate šta će "Lamborginiju" ovako nešto, odgovor je jednostavan. "Urus" će im duplirati ukupnu prodaju – na oko sedam hiljada komada godišnje. Barem tako tvrde čelni ljudi ovog italijanskog proizvođača supersportskih automobila.

Luksuz ide "kao alva"

Takođe, konkurencija ne spava, jer je spremila ili se sprema da izbaci nešto slično. Tu su već "rejndž rover" i pomenuta "bentli bentajga", a uskoro stižu "rols rojs kulinan" i "majbah GLS". Najavljen je i "aston martin DBX", a šuška se i da bi "ferari" mogao da izbaci SUV.

Publika je tu i nestrpljivo čeka da potroši "preterane" pare. "Urus" kreće od 200.000 evra.

Pogledajte i zvanični video klip:

Izvor: YouTube

Povezano

Sve vesti