Šta bi? "Rekao tri puta, pa porekao..."

Autor:

Bakir Izetbegović tri puta pitan da li se slaže sa tim da BiH neće menjati svoj stav o Kosovu, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav, i da je sva tri puta potvrdio, saznaju beogradski mediji.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa tročlanim Predsedništvom BiH dogovoreno da se pred javnost izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova, piše "Blic", a prenosi Tanjug.

Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je.

"Onda je dogovoreno da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav", kaže izvor "Blica" koji dodaje da su se učesnici sastanka dogovarali sa čime će se izaći pred novinare.

Vrh BIH kod Vučića: Izetbegović tera po svome...


"Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odluka da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović je tri puta odgovorio potvrdno"kaže izvor Blica te dodaje da je Čović, da bi bio siguran, još jednom pre konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao:

"Znači to mogu da kažem",nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Na konferenciji je došlo do potpunog obrta, i nakon Čovića oglasio se Izetbegović, koji je pokušao da ga prekine.

Čović ga je zamolio da ga "pusti da završi" a zatim je Izetbegović, iako nije trebalo, jer nije ni bilo predviđeno, rekao da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU.

Pogledajte kako je sve izgledalo:

Izvor: tanjug

REKAO DA "NIKAD NIJE DOSADNO"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa delegacijom Predsedništva BiH da je taj sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi, a da je komentar bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića na njeno pitanje o atmosferi koja je pratila zajedničku pres-konferenciju članova Predsedništva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio da "nikad nije dosadno".

Brnabićeva, koja se sa delegacijom Predsjedništva BiH sastala neposredno nakon konferencije na kojoj su predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i bošnački član Bakir Izetbegović izneli oprečne stavove o spoljnoj politici BiH (u odnosu na Beograd), rekla da to ne bi još komentarisala jer, kako je navela, nije bila na licu mesta.

"Pitala sam ih kako je protekao pres. Imali su različite poglede. Bakir (Izetbegović) je rekao da nikad nije dosadno. To je njegov pogled", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je sastanak iskoristila da zahvali BiH za podršku Srbiji u kandidaturi za sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope, za koju je Beograd danas u Briselu i izabran.

"Izbor Beograda dokazuje da se region sam može dogovoriti o važnim pitanjima i da im to ne mora određivati EU", zaključila je Brnabićeva.

DODVORAVANJE!

Iznenadno obraćanje javnosti Izetbegovića je "velikim delom dodvoravanje vlastitoj političkoj publici", ocenio je danas srpski član tog Predsedništva Mladen Ivanić.

"Ja ne volim što se ovo desilo i videli ste da sam ćutao, poštujuci dignitet zemlje iz koje dolazim i poštujuci domaćina. Kako su se drugi ponašali, vi sami procenite", rekao je Ivanić, prenosi N1.

"Mislim da se velikim delom ove stvari svode na dodvoravanje vlastitoj politickoj publici. Sad će kod
nekoga verovatno neki od ovih učesnika biti važni. Suština je, ovo sve pokazuje koliko se BiH udaljava od stabilnosti, ulazi u dublje probleme. Ovo govori o unutrašnjem problemu u BiH, sve dubljim unutrašnjim podelama. Po mom dubokom uverenju, ovo je politika koja će najviše koštati građane BiH".


Povezano

Sve vesti