Devetoro ISIS ratnika vraća se u Crnu Goru

Autor:

U Crnu Goru svojim domovima vraća se devet ratnika Islamske države.

Najmanje devet boraca Islamske države koji su ratovali u Sirji do kraja godine vratiće se u Crnu Goru, piše Dan.

Podgorički dnevnik navodi da je ove informacije dobio iz više izvora i koje su crnogorskim bezbednosnim službama dostavljene iz partnerskih evropskih organzacija.

Povratnici će biti pod stalnim nadzorom službi, kao što je slučaj i sa nekoliko boraca ISIS-a koji se ranije vratili s bliskoistočnih ratišta.

"Dan" navodi da se prate njihovo kretanje i kontakti kao i da ANB i Uprava za organizovani kriminal i suzbijanje terorizma prati uz njih i rad više od deset nevladinih organizacija koje deluju u Crnoj Gori zbog sumnjivih donacija iz Austrije i zemalja Biskog istoka.

ISIS preti Srbiji: I vi ste deo đavolje koalicije!


Prateći tokove novca i aktivnosti ovih NVO, Agencija za nacionalnu bezbjednost je došla do saznanja da većinu finansijski sredstava ove NVO dobijaju od organizacija bliskih ISIS-u, kao i da ih koriste uglavnom za propagiranje radikalnog islama.

Sve NVO koje su pod lupom ANB-a uredno su registrovne u Ministarstvu unutrašnjih poslova a njihovi osnovni podaci se mogu naći u centralnom registru, navodi Dan i dodaje da većina, međutim, nije navela kontakt telefon ili mejl.

ISIS zove Albance: Vukovi, koljite za Božić!


Od ukupno 18 NVO koje zbog sumnji da su povezane sa ISIS-om prati ANB, čak četiri imaju centralu u Baru, koliko ih ima i u Podgorici. Sedište tri je u Ulcinju, dve u Plavu, Pljevljima i Rožajama i jedne u Bijelom Polju.

U Baru i Podgorici su formirani i tzv. paradžemati koji okupljaju omladinu, koristeći humanitarne aktivnosti kao paravan,pokušavajući da u svoje redove integrišu što više sunarodnika.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti