Rusija: Ko je kriv za varvarske zločine nad Srbima

Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN ocenila da je Haški tribunal "diskreditovao celu ideju međunarodne pravde".

20
A- A A+

  Na sednici o poslednjem izveštaju o radu Tribunala, ruski ambasador rekao je da je taj sud primenjivao "dvostruke aršine" u svom radu jer niko nije osuđen za "varvarske" zločine nad Srbima.

Rusija je ocenila da je Tribunal "potkopao napore" da se u bivšoj Jugoslaviji "uspostavi mir postizanjem pravde" time što su njegove presude izazivale nove sporove među državama i narodima u regionu.

"Tribunal će ostati zabeležen u istoriji kao sud koji je Vojislava Šešelja držao 11 godina u pritvoru", kazao je zastupnik Rusije.

SAD pozvale Srbiju: Uhapsite Jojića i Radetu

Prema njegovim rečima, Tribunal nije optuženima pružao primerenu zdravstvenu negu, sve vreme tvrdeći suprotno.

Ruski ambasador rekao je da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević 2006. umro u pritvoru, pošto je sud odbio da ga pusti na lečenje u Rusiju.

"Ljudi nisu mogli biti lečeni u Rusiji, uprkos našim garancijama", rekao je ruski predstavnik, aludirajući i na generala Ratka Mladića, koga Tribunal, takođe, nije pustio na lečenje u Rusiju.

Rusija je podvukla i da samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala prošle srede, dovodi u pitanje bezbednosne procedure u tom sudu.

Povezano

Sve vesti