"Izetbegović - čovek opasnih namera"

Bakir Izetbegović je čovek opasnih namera, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom današnjeg istupa bošnjačkog člana predsedništva BiH na pres konferenciji u Beogradu.

16
A- A A+

Ne možete da nađete potez Izetbegovića koji vodi ka miru i ka razumevanju, ocenio je Vulin za Tanjug.

"Izetbegović je pokazao ne samo jedno ljudsko nepoštovanje i nepristojnost, nego je još jednom potvrdio da je on čovek opasnih namera, čovek iza čije politike može samo da se izrodi sukob", rekao je Vulin.

Ministar je ocenio i da je Izetbegović čovek koji planski, namerno radi na urušavanju Bosne i Hercegovine i na pokušaju da BiH bude potpuno nefunkcionalna zemlja, kao i da se, ako je ikako moguće, posvađa i sa samom sobom, ali i sa svim zemljama u okruženju.

Vrh BIH kod Vučića: Izetbegović tera po svome...

Vulin smatra i da predsednik Aleksandar Vučić nema s kim da razgovara, kada je mir u pitanju, sa Bošnjačke strane u BiH, ali da građani Srbije mogu da budu ponosni na predsednika Vučića i strpljenje koje pokazuje.

"Njegova uzdržanost i strpljenje su takvi da možemo biti ponosni na njega kao predsednika. Da budemo ponosni sa kojom upornošću on stalno prelazi preko uvreda koje dolaze od Izetbegovića, preko pokušaja ubistva koji još uvek nije rasvetljen u Srebrenici", istakao je Vulin.

"Mi na Vučića možemo da budemo ponosni, ali građani BiH nemaju na koga da budu ponosni u svom rukovodstvu", ocenio je Vulin.

Trojica članova Predsedništva BiH bila su danas u Beogradu.

Razgovori, kako je preneo posle sastanka predsednik Vučić, nisu bili ni jednostavni ni laki. "Nismo tu da bi se voleli i grlili, već da bi rešavali probleme", rekao je srpski predsednik.

On je preneo da se, što se političkih pitanja tiče razgovaralo o tri važne stvari - pitanju razgraničenja dve zemlje, Kosovu i gradnji autoputa Beograd - Sarajevo. Što se Kosova tiče, kako je preneo Vučić, iznet je stav Predsedništva BiH da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BIH će imati stav kao Republika Srbija. "Veoma smo zahvalni na tom stavu, jer i Srbija poštuje integritet BIH", rekao je Vučić.

Šta bi? "Rekao tri puta, pa porekao..."

Posle ove Vučićeve izjave, reagovao je opet Bakir Izetbegović. On je na to rekao da će se odluke BIH o ovom pitanju donositi između tri člana predsedništva u Sarajevu, a ne u Beogradu.

"Mi ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, Srbije i Hrvatske, ali i Evropske unije", rekao je Izetbegović, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je rekao i da je zamolio predsednika Predsedništva BIH Dragana Čovića da stav da će BIH čekati stav Srbije o Kosovu iznese kao svoj lični, a ne kao jedinstven stav Predsedništva BiH.

Onda je predsednik Vučić rezignirano rekao: "Citirao sam ono što sam dobio zvanično tokom razgovora". "Eto tako izgleda i oko granice i oko svega", završio je Vučić. 

Povezano

Sve vesti