"DAN GNEVA": Palestina sprema ustanak!

Šef političkog biroa palestinskog pokreta Hamasa Ismail Hanija je pozvao na ustanak zbog odluke SAD o Jerusalimu.

56
A- A A+

  "Pozivamo sve slobodne ljude Palestine da izađu danas na ’dan gneva‘ i objave ovaj dan početkom nove intifade. Sutra će početi ustanak našeg naroda protiv okupacije. Mi smo sigurni u pobedu, povratak i oslobođenje naše svete zemlje", rekao je Hanija, javlja Al Džazira, prenosi "Sputnjik".

"Jedinstveni Jerusalim je arapski, islamski, palestinski i prestonica cele Palestine", naglasio je on.

Prema rečima Hanije, "već je izdato naređenje svim jedinicama Hamasa da budu spremni da odbiju svaki napad".

Hanija je saopštio o potpunom prekidu mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"U vezi s novim prioritetima, mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca je sahranjen zauvek, neće biti dogovora veka", obećao je on.

Izvor: youtube

Prema rečima Hanije, odluka predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim i preseli tamo američku ambasadu"stavila je tačku na mirovne sporazume iz Osla i zauvek sahranila proces na Bliskom istoku".

Doliva ulje na vatru - Češka priznala Jerusalim

On je ukazao da "pred licem nepravedne odluke Palestina treba da revidira svoje prioritete".

Bes među Palestincima: Gore zastave SAD! (VIDEO)

"Pred izazovima sa kojima se suočavamo, nema priznanja legitimiteta okupacije na zemlji Palestine", dodao je Hanija.

Američki predsednik Donald Tramp juče je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Istovremeno, izraelska vojska saopštava da pojačava snage na Zapadnoj obali dok Palestinci protestuju protiv američkog priznanja Jerusalima kao izraelske prestonice.

Nekoliko novih vojnih bataljona biće razmešteno a druge snage će biti stavljene u pripravnost, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

MOSKVA OZBILJNO ZABRINUTA

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog odluke SAD da premesti sedište ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

U saopštenju Ministarstva koje prenosi Tas s navodi se da se pošteno i trajno rešavanje starog palestinsko-izraelskog sukoba, koji obezbeđuje rešavanje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujuci i osetljivo pitanje Jerusalima, putem direktnih palestinsko-izraelskih razgovorana, mora postići na osnovu međunarodnog prava, i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN i skupštine UN.

Kako se navodi, plan Vašingtona da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja pretnju procesu rešavanja palestinsko-izraelske krize i može da se odrazi na celokupnu situaciju na Bliskom istoku.

Povezano

Sve vesti