• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpsko kolo na listi Uneska!

Izvor MONDO/Fonet

Tradicionalna narodna igra je zvanično na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

Kolo, tradicionalna narodna igra, upisana je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleda covecanstva, odlucio je Meduvladin komitet za ocuvanje nematerijalnog kulturnog nasleda, na svom 12. redovnom zasedanju, koje se održava na ostrvu Cedžu, u Južnoj Koreji.

Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleda covecanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprinece da ovaj segment kulturnog nasleda postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igrackoj praksi Srbije, cije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleda izrazito prisutan u razlicitim sferama života u Srbiji danas.

Kolo se izvodi na privatnim i javnim okupljanjima, porodicnim i kolektivnim proslavama, uz ucešce svih clanova zajednice, bez obzira na etnicku, religijsku i generacijsku pripadnost.

OJSA! Srpsko kolo usred hrvatskog letovališta

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno naslede pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagacima elementa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzicke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama =84Kolo=93 i Centrom za istraživanje i ocuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS). Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije, strucna udruženja.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleda covecanstva, upisana je Porodicna slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.

kolo
Izvor: YouTube

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi Pancevo

Odlicno,imamo mi mnogo toga da sacuvamo od svoje kulture koju nema niko drugi osim nas!Sacuvana je slava,sas kolo a ima toga da se svake godine uvrsti nesto novo!

SERIJE