Nekad i sad: Muzika u automobilima

Autor:

Da li vam nedostaje stari dobri točkić kojim smo "jurcali" po FM skali?

Automobilska komponenta koja je bitno evoluirala poslednjih decenija je radio aparat. Predstavljamo vam najjače "fabričke" modele koje su kupci "golfova" mogli da poruče za svoje ljubimce.

Kada se pojavio 1974. prvi "golf" je imao jednostavni radio aparat. Ručno podešavanje jačine zvuka i menjanje stanica, jednokanalni zvuk i selektor tri frekventna opsega su bile sve njegove opcije. Nije bilo moguće memorisati radio stanice, ali su tu bila tri markera za označavanje pozicije omiljenih stanica na skali.

Za kasete smo čekali do "folksvagenovog gama" radija, koji je stigao sa drugom generacijom "golfa". Njegove karakteristike su bile daleko ozbiljnije – stereo zvuk sa 4x7W izlazom, plejer za kasete, LCD displej, digitalna skalom i memorija za četiri omiljene radio stanice. Jedino što baš ne znamo ko je kod nas imao ovo čudo u "dvojci".

"Golf 3" je dobio novi "alfa" radio. Evolucija prethodnog modela je dobila pozadinsko osvetljenje displeja, kao i dodatne tastere za memorisanje omiljenih stanica. Da, odlično se dizajnom uklapa u tablu.

"Četvorka" je u ovom segmentu bila značajan korak unapred. Snaga je povećana na 4x20 vati, radio je dobio RDS opciju, a po prvi put je bila omogućena navigacija. Ni ovaj primerak nije (bio) tako čest u "golfovima" četvrte generacije na našim drumovima.

"RCD 3000" je ime audio sistema u "golfu" pete generacije. Sama jedinica je duplo viša (2 DIN) od klasičnog radio aparata za kola i bila je začetnik multimedijalnih sistema kakve danas poznajemo. Veliki LCD ekran, memorija za 36 stanica i, po prvi put, CD plejer je bio dostupan u fabričkoj "muzici".

Pretposlednja generacija "golfa" iz 2008. godine je dobila pravi info-zabavni sistem. LCD je sada u boji dijagonale 6,5 inča i osetljiv je na dodir. Navigacija je sada "prava", a tu je i DVD plejer, kao i mogućnost Blutooth povezivanja sa telefonom.

Aktuelna, sedma generacija je dobila napredni "Discover Media" sistem. Dizajnerski je potpuno uklopljen u centralni "stub". Ekran visoke rezolucije je porastao na osam inča, puštanje muzike iz različitih izvora, kao i zadavanja komandi je moguće glasom i pokretima ruku. Integracija sa automobilom je otišla najdalje moguće, ali i pored velikog broja opcija korišćenje je prilično jednostavno.

Pogledajte i kako je "golf" rastao

Kakav "radio aparat" vi imate u kolima? Pišite nam u komentarima…

Povezano

Sve vesti