• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jedva čekam da odgovorim na kritike opozicije"

Izvor MONDO/Agencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sutra u Skupštini Srbije budžet za 2018. godinu predstaviti sa velikim ponosom i da jedva čeka da odgovori na kritike opozicije.

 Ana Brnabić - Skupština Srbije - rasprava o budžetu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Predsednica vlade je za RTS u Cirihu istakla da je budžet za predstojeću godinu apsolutno razvojan, a govoreći o kritikama vezanim za subvencije, navodi da postoji jasna analiza koliko subvencije donose u budžet.

"Postoje subvencije, one su važne, ali mi imamo jasnu analizu toga koliko jedan dinar subvencija donosi u budžet Republike Srbije i to ću predstaviti sutra u Skupštini", rekla je predsednica Vlade.

U tom kontekstu, Brnabić ukazuje da se mi takmičimo za investicije sa drugim zemljama, ne samo u regionu nego i širom sveta.

"To je legitiman način borbe za investicije i za pravljenje novih radnih mesta", naglasila je ona, ocenivši kritike s tim u vezi kao političku floskulu koja apsolutno nema iza sebe nikakvo ekonomsko opravdanje.

Brnabićeva je u Cirih otputovala iz Sofije, kako bi ucestvovala na događaju "World Minds", a objavljeno je da će Srbija biti jedina zemlja, uz Švajcarsku, koja će postati svetski centar za tu organizaciju.


ŠTA TRAŽI OPOZICIJA

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da se slaže sa primedbama mnogih poslanika opozicije na Predlog budžeta za 2018. godinu i da je podjednako zabrinut kao i oni, ali da su rešenja koja nude "nekoherentna i neizvodljiva".

On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Predlog budžeta za narednu godinu rekao da "nudi težak, ali pravi put za privredni rast".

"Kada sam izabran za ministra budžetski deficit je bio 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i preostalo je bilo 78 dana do bankrota", rekao je Vujović.

On je istakao da se slaže da je visok javni dug i da su subvencije problem.

Dodao je da postoje tri vrste subvencija i da su ukinute "one kojima su pare bacane, a da su zadržane kapitalne jer ne može sve da se ukine preko noći".

Skupština: Posle 9 sati, konačno dnevni red


"Nije dobro da se poljoprivreda pomaže subvencijama i one se daju da bi ljudi preživeli", rekao je Vujović, odgovarajući na primedbe poslanika Demokratske stranke(DS) Gorana Ćirića i poslanika Dosta je bilo (ĐB) Saše Radulovića.

Radulović je rekao da je Vlada Srbije uspela da eliminiše deficit u budžetu što je pohvalno, ali da je to uradila uzimajući novac iz džepova građana Srbije, smanjenjem plata i penzija, a ne uštedama i uvođenjem reda u državi.

"Efekat smanjenja plata i penzija, povećanja poreza i nestručnog vođenja javnih preduzeća nije imao uticaja na privredni rast jer je Srbija na začelju u regionu", rekao je Radulović i predložio da se smanje porezi, ukinu subvencije i povećaju investicije.

Poslanik DS Goran Ćirić zamerio je ministru Vujoviću što nije napravljena strategija za obaranje javnog duga na ispod 45 odsto BDP kako propisuje zakon.

"Budžetom za sledeću godinu nećete povećati standard građana čije su plate u proseku 47.000 dinara, a vrednost potrošačke korpe 70.000 dinara", rekao je Ćirić.

On je ocenio da je pođednako pogubna odluka Vlade Srbije i da zabrani zapošljavanje u javnom sektoru, pa mladi, posebno studenti medicine koji završavaju fakultet "da bi služili svojoj zemlji odlaze u Nemačku, Norvešku".



Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Kaži ti ženska dokle ćeš i ti da zezaš i podkradaš stare, bolesne i nemoćne penzionere?

Kiza

Obozavamo Vujovica. A narocito od onda kada je radnica poste na salteru dobila premestaj u postu udaljenu 40 km jer ga nije prepoznala I trazila mu licnu kartu da mu isplati novac... A da nije trazila opet bi dobila jer je to obavezno. Zivela Srbija

special image