Vuk Drašković: Prvi sam priznao Jerusalim

Nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Drašković podseća da je još pre 11 godina Jerusalim nazvao prestonicom Izraela što tada nije uzburkalo svetsku javnost, ali jeste srpsku.

62
A- A A+
vuk drašković, vuk draskovic, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Drašković je, kaže, kao šef srpske diplomatije 2006. godine to rekao u Jerusalimu, a pojedinci iz Srbije upućivali su oštre kritike smatrajući izjavu šefa srpske diplomatije neprimerenom, prenosi "Blic".

Danas bi kaže učinio isto.

"Bio sam u poseti Izraelu od 4. do 7. novembra 2006. godine. Bila je to prva poseta jednog srpskog ministra jevrejskoj državi. Primili su me sa najvišim uvažavanjem: ministarska spoljnih poslova Cipi Livni, premijer Ehud Olmert, Benjamin Netanjahu, Šimon Peres", priseća se Drašković.

Predavanje je na Institutu za međunarodnu politiku počeo je, kaže, rečenicom: "Veoma sam uzbuđen zbog toga što sam u Jerusalimu, prestonici Izraela, a i duhovnoj prestonici mog rođenja".

Zvanično u tom trenutku, podseća, za sve države sveta , pa i za Srbiju, prestonica Izraela bio je Tel Aviv, iako su u Jerusalimu bili i Kneset i Vlada i Vrhovni sud Izraela.

Tramp uzdrmao svet: Priznao Jerusalim

Drašković dodaje da bi i bez tih činjenica rekao da je Jerusalim prestonica jevrejske države "jer je to nesporna i bolna istorijska istina".

"Na pres konferenciji sam rekao kada bi Hezbolah i Hamas odložili oružje zavladao bi trajni mir među Jevrejima i Palestincima. Kada bi Izrael odložio oružje, nestalo bi jevrejske države", kaže Drašković.

KRVAVI SUKOBI! Lete rakete, odmazda Izraela FOTO

On je tada dao istu izjavu i za Jerusalim post.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je zvaničnopriznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Povezano

Sve vesti