EURO 2020: Sve više utakmica na "Vembliju"

Autor:

Engleska je bila domaćin EURO 1996, posle čega su turnir dobijale Holandija i Belgija 2000, Portugalija 2004, Švajcarska i Austrija 2008, Ukrajina i Poljska 2012. i Francuska 2016. godine.

Brisel neće biti jedan od domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine zbog odloženog projekta za novi stadion, pa je londonski Vembli dobio dodatne četiri utakmice na turniru.

Planirano je da se u glavnom gradu Belgije odigraju tri meča grupne faze i jedna u osmini finala, ali je UEFA primorana da promeni raspored i Londonu dodeli organizaciju ukupno sedam utakmica, među kojima su polufinale i finale.

Vembli je posle otkaza Briselu dobio prednost u odnosu na kandidate iz Kardifa i Stokholma, čije kandidature nisu prihvaćene.

Evropsko prvenstvo igra se od 12. juna do 12. jula 2020. godine.

Englezi su, inače, bili najviše kivni nakon što je FIFA u vreme Sepa Blatera dodelila svetska prvenstva Rusiji i Kataru, pa mnogi ovu odluku UEFA shvataju i kao pokušaj da se ostrvska javnost primiri i odobrovolji.

Engleska je bila domaćin EURO 1996, posle čega su turnir dobijale Holandija i Belgija 2000, Portugalija 2004, Švajcarska i Austrija 2008, Ukrajina i Poljska 2012. i Francuska 2016. godine.

/uskoro i Liga nacija/

Prvobitno je bilo zamišljeno da EURO 2020 bude održan širom kontinenta, ali se vremenom spisak gradova koji će biti domaćini dodatno skraćivao. Pre Brisela, čija je kandidatura prihvaćena pa naknadno odbijena, nisu prošli Minsk (Belorusija), Sofija (Bugarska), Jerusalim (Izrael), Skoplje (Makedonija), Stokholm (Švedska) i Kardif (Vels).

Pored Londona, završnica EURO 2020 igraće se u Bakuu (Azerbejdžan), Minhenu (Nemačka), Rimu (Italija), Sankt Peterburgu (Rusija), dok će Kopenhagen (Danska), Budimpešta (Mađarska), Amsterdam (Holandija), Dablin (Irska), Bukurešt (Rumunija), Glazgov (Škotska) i Bilbao (Španija) biti domaćini prve faze.

Tagovi: