Tramp slavi Hanuku, a u Jerusalimu se sprema...

Predsednik SAD Donald Tramp proslavio je "posebno specijalnu" Hanuku, tradiocionalni jevrejski praznik, u Beloj kući, dan nakon što je, uprkos kritikama, proglasio Jerusalim prestonicom Izraela.

7
A- A A+

Dok Tramp slavi, u tom gradu Palestinci danas spremaju masovne demonstracije u okviru "Dana gneva".


"Sada razmišljam o tome šta se dešava i o ljubavi širom Izraela i o svemu oko Jerusalima", izjavio je sinoć Tramp u Beloj kući, prenosi AP.


Agencija podseća da je Trampova ćerka Ivanka prihvatila judaizam udajom za supruga Džareda, kao i njihovo troje dece.


AP navodi da se u istočnom delu Jerusalima, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze očekuju masovni protesti Palestinaca koji se protive Trampovoj odluci i da je izraelska policija uputila pojačanja u i oko Starog grada u Jerusalimu uoči muslimanske molitve.


Navodi se da se očekuju demonstracije solidarnosti širom Bliskog istoka i u mnogim muslimanskim zemljama, a da je u malezijskoj prestonici Kuala Lumpuru ispred američke ambasade već demonstriralo više od 1.000 muslimana.

POGLEDAJTE:


Izraelska vojska saopštila je sinoć da je gađala ciljeve u Pojasu Gaze kao odgovor na projektile ispaljene sa tog područja u pravcu Izraela.


U saopštenju izraelske vojske navodi se da je jedan projektil eksplodirao ranije u četvrtak u južnom Izraelu, dok su dva projektila prethodno lansirana iz Gaze, ali su oni kratko leteli i pali na palestinsku teritoriju.


Izraelska vojska precizira da su tenk i avioni pogodili dva vojna položaja u Gazi.

U saopštenju stoji i da vojska Izraela smatra palestinsku islamsku grupu Hamas odgovornom za bilo kakvu vatru iz Pojasa Gaze.


Do pograničnog nasilja došlo je dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao izraelsku prestonicu, a lider Hamasa Ismail Hanijeh pozvao je Palestince na novi ustanak protiv Izraela posle Trampovog proglašenja.

Vuk Drašković: Prvi sam priznao Jerusalim


Izraelski mediji javili su da su dve rakete ispaljene u pravcu Izraela iz Pojasa Gaze i da su sletele unutar Pojasa.


Zvuk sirene, upozoravajući na rakete, začuo se u južnom izraelskom gradu Aškelonu i izraelskim naseljima severno od priobalne enklave, objavio je izraelski list "Haarec".


Rakete su ispaljene usred sukoba u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u trenutku kada Palestinci protestuju protiv odluke koju je američki predsednik juče saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodi izraelski list.

Povezano

Sve vesti