Istoričar tvrdi:Nestalo Titovo blago iz vile "Mir"

Autor:

Vila "Mir" na Dedinju i nekoliko objekta u njenom kompleksu bili su puni vrednih umetnina, ali im se gubi svaki trag nakon što su se tu 1999. uselili Slobodan Milošević i Mirjana Marković, kaže istoričar umetnosti Živko Brković.

16
A- A A+

slobina vila, vila mir Foto: ilustracija MONDO

Arheološka zbirka, skulpture, oružje, nakit, slike najvećih slikara, zlatni i srebrni servisi za kafu, pokloni koje je dobijao Josip Broz Tito, egipatska sfinga, konjička sablja sa dijamantima, korintski šlem iz 7. veka pre nove ere… sve te umetnine bile su u državnoj vili Mir u Užičkoj 15 na Dedinju.

Ni danas se ne zna šta je bilo s tim blagom koje ima neprocenjivu vrednost, tvrdi za Kurir istoričar umetnosti Živko Brković.

Intimna rezidencija maršala Tita

Velelepno zdanje vile "Mir" na Dedinju sagrađeno je 1979. godine, zauzima 3.000 kvadratnih metara, a u sklopu kompleksa je i lovačka kuća, bilijarnica i amfiteatar. Sagrađena je za Tita, ali je on nije koristio jer je ubzo posle izgradnje umro. U njoj je pre izručenja Haškom tribunalu živeo Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom Marković.

On kaže da kaže da se Slobodan Milošević uselio u "zaštićeni prostor" na Dedinju, koji je tada pripadao Memorijalnom centru "Josip Broz Tito", te je zato bio pun retkih eksponata, od kojih neki datiraju još iz antičkog doba.

"Neke od tih stvari nemaju cenu. Koristim igru reči, pa kažem da sve to vredi 100 milijardi dolara. Činjenica je da se najvećem broju toga gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević, koji je prešao u krug koji su činile grobnica, mauzolej, nekoliko objekata i muzeja… A među imovinom je bio, recimo, korintski šlem iz 7. veka pre nove ere, koji je Tito dobio od grčkog kralja Pavla. Njegova vrednost je neprocenjiva. Zatim, mnogo je vredna i sfinga koja je dobijena od egipatskog predsednika Nasera", kaže Brković.

Ovaj istoričar umetnosti tvrdi da su, nakon Miloševićevog useljenja, sva ta dela ostala van kontrole stručnih službi i da su lako mogle da budu prodata ili opljačkana. Kaže da je još tada pisao nadležnima, ali da odgovor nikada nije dobio.

"Do danas vlada ćutanje o ovom pitanju", kaže Brković za Kurir i dodaje da je "zato i dalje nepoznato da li je državno blago izmešteno i negde sačuvano".

Titova udovica Jovanka Broz tražila je deo te imovine, ali ništa nije dobila.

Našli se milioni: Država ipak sređuje Slobin "Mir"

Povezano

Sve vesti