POGLAVLJA: EU nas pustila (samo) dva koraka bliže

Autor:

Srbija na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Za treće koje smo želeli da otvorimo danas nismo još dorasli, smatraju u EU.

70
A- A A+

Otvorena su Poglavlje 6, koje se bavi pravom privrednih društava, i Poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostransvom.

Zemlje članice EU odlučile su da Srbiji daju "zeleno svetlo" za otvaranje još dva poglavlja, čime će ukupno biti otvoreno 12 poglavlja.

Joksimović: Može i mora brže

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, izjavila je večeras u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja - 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija. "Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže", naglasila je Joksimović u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Pred konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja zemlje članice su, kao i obično, razmotrile napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na refome u oblasti vladavine prava u zemlji kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

HAN: MORAMO DA VIDIMO NAPREDAK

Komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravio je otvaranje dva poglavlja i naglasio da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Otvaranje ovih poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović posle Međuvladine konferencije.

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da "izazova još ima".

"Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca", poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU.

On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja a večeras otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han odgovara da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci.

"POLITIČKA ODLUKA"

Odluka da Srbija danas u Briselu otvori dva umesto tri nova poglavlja "politička je odluka" zemalja članica EU jer nisu zadovoljne kako u Srbiji napreduje vladavina prava, borba protiv korupcije, i reforma pravosuđa.

"Zemlje članice ovom odlukom želele su da podrže evrointegracioni napredak Srbije, ali i da ukažu da se može bolje, posebno u oblasti reforme pravosuđa i antikorupcijske politike u zemlji", rečeno je Tanjugu u Briselu.

"Odluka da se u decembru otvore poglavlja 6 i 30, ali ne i 33, zasnovana je na stavu dela zemalja članica, koje smatraju da Srbija ne radi dovoljno kada je reč o ispunjavanju, na prvom mestu, Akcionog plana za poglavlje 23", kažu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

ŠTA MISLE NEMCI, FRANCUZI... HRVATI

Zemlje članice, među kojima su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Hrvatska i Švedska, su ovakav stav zauzele posle redovnog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Ozbilja problem i u sferi medija

Kada je sloboda izražavanja i medija u pitanju, izveštaj Komisije navodi da se Srbija "i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima" u toj oblasti.

Izveštaj navodi da Srbija u oblasti reforme pravosuđa zaostaje u uspostavljanju efikasnog, transprentnog i celoj državi rasprostranjenog sistema za procesuranje slučajeva korupcije.

Navodi se da su kašnjenja i dalje prisutna u usvajanju strategije tužilaštva, kao i u aktivnostima usmerenim na poboljšanje rezultata rada srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Kao "ozbiljno kašnjenje" od strane Srbije Evropska komisija u svom dokumentu navodi usvajanje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i Zakona o finansiranju političkih partija.

Isti dokument navodi i kašnjenje u usvajanju Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, kao i Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakona o zaštiti podataka.

I Crnogorci sa dva poglavlja, ali imaju 33

I Crna Gora je danas u Briselu, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU (Poglavlja 2 i 3 - sloboda kretanja radnika i pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga), i sada ova država, do 2006. godine članica Državne zajednice Srbije i Crne Gore, trenutno ima 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, od 35 koliko treba da ukupno da ispregovara.

Kada je reč o poglavlju 24, izveštaj Evropske komisije navodi da Srbija mora da pojača napore u oblasti finansijskih istraga, mera usmerenih protiv pranja novca i zapleni imovine.

Otvaramo još dva poglavlja, treće stopirali Nemci

U EU očekuju da će Srbija u prvom delu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, poglavlje 9 o finansijskim uslugama i poglavlje 13 o ribarstvu. Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim telima Saveta.

Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.
Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Evo šta nam EU traži oko Kosova (FOTO)

Iz Brisela poručuju da obnovljeni momentum i zalaganje EU za proširenje region mora da iskoristi radeći upravo na svojim unutrašnjim refomama i regionalnoj saradnji.

Na današnjoj Međuvladnoj konfereniciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Zemlje članice će predstavljati estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser,  aEvropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

OSTALO NAM JOŠ 23

Srbija je do sada u pregovorima sa EU otvorila ukupno 12 poglavlja, od kojih su dva preliminarno zatvorena, a potrebno je da otvori još 23 poglavlja.

Do sada su otvorena poglavlja Sedam – Pravo intelektualne svojine, 29 - Carinska unija, 20 - Preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje, 26 - Obrazovanje i kultura i 25 - Nauka i istraživanje.

Otvoreni su i poglavlje Pet - Javne nabavke i poglavlje, 23 - Pravosuđe i osnovna prava, 24 - Pravda, sloboda i bezbednost, 32 - Finansijski nadzor i poglavlje 35 - Normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti